Fruitdrankjes maken beloftes niet waar

wortelen-2.jpg

nieuws Fruitdrankjes zijn nauwelijks gezonder dan sinaasappelsap. Dat blijkt uit een test van veertien drankjes door de Nederlandse Consumentenbond.
Op de verpakking van de onderzochte drankjes staat vaak vermeld dat ze voorzien in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit. Maar dat is volgens de Consumentenbond niet waar.
Ruim de helft van de drankjes scoort qua vezels matig tot slecht, de rest komt niet verder dan het oordeel 'redelijk'. Een ander minpunt is het gebrek aan variatie. Bijna alle fabrikanten van drankjes met groente gebruiken wortel, waarschijnlijk vanwege de zoete smaak waardoor het toevoegen van suiker niet nodig is, aldus de bond.
Er zitten wel veel vitamine C en foliumzuur in de drankjes. Twee op de drie drankjes hebben vergelijkbare hoeveelheden als gewone groeten en fruit. Maar dat is niet bijzonder, zegt de Consumentenbond, want dit geldt ook voor een pak sinaasappelsap.
Hoewel op de verpakkingen staat dat het gaat om een aanvulling op de dagelijkse hoeveelheid groente en fruit, vindt de bond dat consumenten op het verkeerde been worden gezet. Van 1500 mensen blijkt 21% de drankjes te zien als volwaardige vervangers van fruit. Volgens de bond lukt het fabrikanten niet om alle goede eigenschappen van groente en fruit in één drankje te vatten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram