Geen gevaarlijke hoeveelheden bestrijdingsmiddel op groente en fruit

nieuws Restjes van bestrijdingsmiddelen in groente en fruit in Nederlandse winkels vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Het risico dat consumenten, inclusief kinderen en baby’s, lopen is zo gering dat dit het eten van voldoende groente en fruit op geen enkele manier in de weg staat. Die conclusie trekt het Voedingscentrum uit een analyse van 4392 groente- en fruitmonsters die de Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) in 2010 heeft genomen.

De kans om groente of fruit te eten met een schadelijke hoeveelheid bestrijdingsmiddel is uiterst klein, omdat overschrijdingen heel weinig voorkomen. Het maakt ook niet uit in welke winkelketen je groente of fruit koopt. Uit onderzoek van de nVWA blijkt dat geen duidelijke verschillen bestaan tussen de verschillende winkelketens.

Groente en fruit leveren belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, kalium, ijzer, foliumzuur, vitaminen en vezels. Voldoende groente en fruit eten verkleint bovendien het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. De zeldzame overschrijdingen van bestrijdingsmiddelen doen hieraan niets af. Het echte gevaar voor de volksgezondheid is het teveel aan energie, zout en verzadigd vet en het gebrek aan vezels in onze voeding. Dat eist duizenden slachtoffers per jaar.

Het Voedingscentrum raadt aan om te allen tijde groente en fruit voor consumptie met water te wassen. Hiermee verwijder je vuil en stof. Niet alle restjes van bestrijdingsmiddel verwijder je door te wassen. Een deel van het bestrijdingsmiddel zit namelijk in het product. Dat is niet erg, want de hoeveelheid is te klein om gevaarlijk te zijn voor de gezondheid.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram