Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

'Geen bewijs' dat stappentellers helpen afvallen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Alle populariteit van stappentellers ten spijt, het zou in elk geval niet helpen als je wilt afvallen. Dat blijkt een studie waarbij twee jaar lang mensen met overgewicht werden gevolgd. De ene groep kreeg een stappenteller en de andere niet. En wat bleek, die laatsten waren meer afgevallen dan die van de eerste groep.

Uit een studie gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association wordt gesteld dat stappentellers niet helpen om je te doen afvallen. Twee jaar lang werden daarvoor 500 zwaarlijvige mensen gevolgd waarbij de ene groep een stappenteller kreeg en de andere het zonder moest doen. Aan het einde van de rit bleken die laatste meer te zijn afgevallen (gemiddeld 5,9 kilo) dan diegene met de stappenteller (gemiddeld 3,6 kilo). Hoofdonderzoeker John Jakicic van de University of Pittsburgh is wel van mening dat je daarom de stappenteller niet meteen naar de vuilnisbak moet verwijzen, je hoeft er alleen geen vertrouwen in te leggen als het over afvallen gaat.

Volgens Jakicic zijn er veel mogelijke verklaring voor de vaststelling, maar enig bewijs hebben ze daar nog niet voor. "Mensen hebben de neiging om nieuwe gadgets te gebruiken, maar verliezen na verloop van tijd hun interesse. Dat zagen we ook bij deze groep", vertelt Jakicic. "Bovendien kun je eventueel doordat je ziet dat in beweging bent je al eens sneller het gevoel hebben dat je dan die cupcake wel hebt verdiend. Of misschien worden mensen daardoor zo gefocust op het bewegen dat ze hun eetgedrag uit het oog verliezen."

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160921_02478705


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram