Krachttraining is goed voor hartpatiënten

nieuws Tot voor kort was men erg voorzichtig in het aanraden van krachttraining bij patiënten met chronisch hartfalen omdat het te belastend zou zijn. Uit onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen blijkt dat krachttraining de overlevingskansen van mensen met chronisch hartfalen verbetert.
In België lijdt 1% tot 2% van de bevolking aan chronisch hartfalen. 50% daarvan overlijdt binnen de 5 jaar. De laatste jaren hebben nieuwe medische technieken, zoals het implanteren van elektronische apparatuur, en een doorgedreven medicamenteuze aanpak, er echter voor gezorgd dat de overlevingskans in belangrijke mate is gestegen.

Tot voor kort was men erg voorzichtig in het aanraden van krachttraining bij patiënten met hartfalen wegens te belastend. De spieren van hartpatiënten smelten als het ware weg door de slechte pompfunctie van het hart. Er wordt te weinig zuurstof aangeleverd. Door eerst spiermassa en kracht bij te winnen via krachttraining, behalen de patiënten echter veel betere prestaties bij de aërobe (of cardio-) training. Bovendien worden ook hun bovenste ledematen getraind. Dit lijdt tot een aanzienlijke stijging in levenskwaliteit. Men kan dagelijkse taken veel beter aan dankzij die gecombineerde training. Een andere conclusie van het onderzoek was dat zelf kunnen kiezen welke sport men beoefent, ervoor zorgt dat de patiënt zijn inspanningsniveau kan behouden en zelfs verbeteren.

Voor het onderzoek werden drie groepen samengesteld. Een eerste groep moest een hometrainer aanschaffen en de hartslagresultaten aan het UZA rapporteren. Een tweede groep moest 3 keer per week onder supervidie blijven trainen in het UZA. Een derde groep mocht zelf kiezen op welke manier ze verder trainden.

De patiënten uit de testgroep trainden eerst 4 maanden voornamelijk op kracht. Nadien volgende ze 2 maanden cardiotraining (steppen, fietsen, lopen). Andere patiënten trainden gedurende 6 maanden enkel aëroob. Om de drie maanden moest elke groep terugkomen naar het UZA voor controle. Uit de studie bleek dat de laatste groep de enige was die zijn inspanningscapaciteit had weten te behouden en zelf te verbeteren. Doen wat je graag doet, is dus het beste advies als je beweging wil blijven volhouden. Vooral tennis en fietsen waren geliefkoosde sporten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram