Orgaandonatie na euthanasie

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
orgaandonatienaeuthanasie.JPG

nieuws Euthanasie en orgaandonatie zijn twee mogelijke beslissingen aan het levenseinde. Voor beiden bestaat in België een wet die de voorwaarden en procedures vastlegt.

Al gaat het om twee aparte pistes, in de praktijk kunnen ze samenkomen: in sommige situaties kan een patiënt die euthanasie krijgt ook zijn organen afstaan.

België is koploper op het gebied van orgaandonatie. Niettemin overstijgt de urgente vraag naar organen het aanbod nog sterk. Sinds de eerste orgaantransplantatie na euthanasie in 2005 werd deze ingreep al meermaals met succes toegepast.

Ook al is de procedure in ons land ethisch aanvaard, toch is deze mogelijkheid nog te weinig bekend.
LEIF, De Maakbare Mens en de Belgische Transplantatie Vereniging maakten daarom een brochure om in te spelen op de nood aan een betere bekendmaking.

Aan de hand van het verhaal van Diane, de eerste persoon die organen afstond na euthanasie, vertelt de brochure hoe de combinatie van euthanasie en orgaandonatie in de praktijk kan verlopen. Men vindt er informatie over de euthanasieprocedure en hoe dit in België wettelijk is geregeld, over orgaandonatie en transplantatie en er is ook aandacht voor de praktische en ethische uitdagingen die ontstaan wanneer beide samenkomen.

Brochure bestellen
De brochure bestaat in het Nederlands en in het Frans.
Beide versies kunnen besteld worden bij De Maakbare Mens via: info@demaakbaremens.org of telefonisch via 03 / 205 73 10

Bron:
www.leif.be
www.forumpalliatievezorg.be

Lees ook: Wilsverklaring inzake euthanasie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram