Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Gaan we al heel ons leven verkeerd naar het toilet?

Laatst bijgewerkt: juli 2024

nieuws Als we naar het toilet moeten voor de grote boodschap, dan gaan we verkeerd op de bril zitten. Dat is althans wat de Duitse schrijfster en geneeskundestudente Giulia Enders beweert in haar boek ‘De mooie voedselmachine: De charme van je darmen’. Maar darmspecialist Luc Colemont, verbonden aan het St.Vincentius Ziekenhuis, is het daar niet helemaal mee eens.

Volgens Enders kan je de darmen van mensen die zittend hun grote boodschap doen vergelijken met een tuinslang waar een knik in zit. Die kan volgens de 25-jarige Giulia darmproblemen zoals constipatie veroorzaken. Je hurkt beter, maar een krukje onder je voeten plaatsen als je een sanitaire pauze neemt is wat haar betreft ook een goed idee. De darmen zouden zo in een meer natuurlijke houding liggen waardoor je minder kans hebt op verstoppingen , ziektes en aambeien.

Maar de Belgische darmspecialist Luc Colemont, verbonden aan het Antwerpse St.Vincentius ziekenhuis en bekend van Stop Darmkanker, is er niet van overtuigd dat de hurkzit veel bevorderlijker is voor een goede stoelgang. Bij sommige mensen kan het misschien helpen.

‘Haar boek is een bestseller en dat heeft geholpen om van onze darmen, niet het meest leuke deel van ons lichaam, toch populaire organen te maken’, zegt Colemont. Desondanks vreest hij dat "gehurkt je grote boodschap doen het beste is voor je darmen" eerder een mythe is. ‘Er zijn mij geen wetenschappelijk onderbouwde studies bekend die deze stelling bewijzen. Het is dus helemaal niet bekend dat hurkend naar het toilet gaan darmziektes zou voorkomen’, klinkt het nog.

'Dankzij dit boek wordt er gelukkig meer over de darmen gesproken en dat is ook een goede zaak in het kader van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dat is ook -euh- de 'grote boodschap' die ik in mijn boek heb willen meegeven. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek kan heel wat leed vermijden. Als darmkanker vroegtijdig kan worden opgespoord is het perfect te genezen. Kennis delen kan levens redden is dan ook niet toevallig de ondertitel.'

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150518_01686343


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram