Grootouders bepalen risico op ziekten

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Veel mensen met een beroerte, hartaandoening en diabetes lijden eigenlijk onder het overeten van de voorouders. Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek dat heeft aangetoond dat individuen, waarvan de grootvaders van vaderszijde veel gegeten hebben gedurende een periode in hun kinderjaren, vaker overlijden aan een van de bovengenoemde aandoeningen. Deze gegevens suggereren dat overeten tijden de jeugd, gedurende de ‘slow-growth’ periode, voorafgaand aan de puberteit, de kans op hart- en vaatziekten en diabetes van nakomelingen beïnvloedt.
Als de vader en de grootmoeder van vaders zijde gedurende hun ‘slow-growth’ periode werden blootgesteld aan voedselschaarste, dan was de nakomeling beschermd tegen overlijden als gevolg van een cardiovasculaire ziekte. Wanneer de opa van vaderszijde schaarste had gekend was het kind beschermd tegen diabetes. Als deze opa gedurende zijn ‘slow-growth’ periode een overvloed aan voedsel kende, dat liep het kleinkind een vier mal hogere kans om te overlijden aan diabetes.
Overvoeren en –eten in families zijn vaak gewoontes die worden overgedragen van generatie op generatie. Zonder rekening te houden met deze familietradities lijkt uit dit onderzoek naar voren te komen dat de beschikbaarheid van voedsel leidt tot aanpassingen in de stofwisseling. Die aanpassingen worden waarschijnlijk via het sperma doorgegeven.
Bron: European Journal of Human Genetics, november 2002
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram