Meer psychische problemen na vruchtbaarheidsbehandeling

123-ivf-vruchtbaarh-labo-170-08.jpg

nieuws Kinderen van moeders die vruchtbaarheidsproblemen hadden, lopen een groter risico op een psychische aandoening. Dat blijkt althans uit onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen. De studie werd voorgesteld op het jaarcongres van de European Society of Human Reproduction and Embryology.

De studie volgde 2.430.826 kinderen die tussen 1969 en 2006 in Denemarken werden geboren, over een periode van gemiddeld 20 jaar. Van deze kinderen waren er 170.240 die tijdens die periode in een ziekenhuis werden opgenomen voor een of andere psychische stoornis, zoals schizofrenie, angsten, eetstoornissen, autisme en ADHD.

Kinderen waarvan de moeder een vruchtbaarheidsbehandeling had gekregen, liepen een 33 procent hoger risico op een of andere psychische stoornis dan kinderen die op een natuurlijke wijze waren verwekt. Dat zou betekenen dat bijna 2 procent van alle psychische stoornissen in Denemarken in verband kan worden gebracht met de onvruchtbaarheid van de moeder of de onvruchtbaarheidsbehandeling.

De onderzoekers denken dat vooral de vruchtbaarheidsproblemen van de moeder een rol spelen, en niet de behandeling. Uit eerdere studies is immers gebleken dat sommige psychische stoornissen een genetische component hebben. Mogelijk komen die genetische afwijkingen meer voor bij onvruchtbare vrouwen.

Laatst bijgewerkt: september 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram