Hoe een vastzittende ring verwijderen?

123m_ring_hand_getrouwd_2022.jpg

dossier

Door het ouder worden, door een allergische reactie of na een kwetsuur aan de hand of de vinger (een wonde, kneuzing, breuk, insectenbeet...) kan het gebeuren dat de vingers dikker worden. Daardoor kan het zijn dat een ring om de vinger knelt en je die niet meer uit krijgt. Geeft de vastzittende ring klachten van pijn en/of zwelling aan de vinger, dan is het noodzakelijk om de ring te verwijderen. Anders loop je het gevaar dat door afknelling de bloedvoorziening van de vinger in het gedrang komt. Ook bij verwondingen van de vinger is het meestal verstandig de ring te verwijderen.

Hoe krijg je een vastzittende ring uit?

  1. Probeer eerst de ring te verwijderen door de ring en de vinger in te smeren met zeep, olie of vaseline. Hierdoor neemt de wrijving met de huid af en kan de ring veelal worden verwijderd. 
  2. Als dat niet lukt kan je hulp vragen van iemand en volgende methode toepassen: neem een stevige draad (bv. vliegertouw, tandflossdraad...) van ongeveer 50 cm, steek een uiteinde onder de ring en trek het draadje er tot de helft onder, bevochtig de vinger met vloeibare zeep, olie of een ander glijmiddel, ontspan je vinger (zeker niet strekken), neem beide uiteinden van de draadjes stevig beet en maak cirkelvormige bewegingen terwijl je zachtjes aan de draden trekt. Het snel ronddraaien van het draadje wekt warmte op. Zorg dat de vinger goed glad is om een brandwonde te voorkomen. Bij een ring met een versieringselement zal je niet steeds volledige cirkelbewegingen kunnen maken. Beweeg de draad dan afwisselend naar links en rechts. Geleidelijk aan komt de ring over het eerste gewricht.
  3. Lukt ook dit niet, rol dan een touwtje, ingesmeerd met zeep, vanaf de vingertop om de vinger, tot vlak boven de ring. Hierdoor zal de zwelling van de vinger kunnen verminderen. Haal het uiteinde van het touwtje (aan de kant van de ring) onder de ring door. Trek voorzichtig aan dit uiteinde, het touwtje ontrolt zich dan geleidelijk waardoor de ring langzaam van de vinger wordt getrokken.


Deze methoden kan je enkele malen herhalen. Het kan ook helpen om tussen de pogingen de arm hoog te houden (boven het hoofd) zodat de zwelling in de vinger vermindert.

Raadpleeg zo snel mogelijk een arts of een juwelier om de ring door te zagen als je de ring zelf niet kunt verwijderen. Verwijder nooit een ring met doe-het-zelf materiaal. Het risico op verwondingen is te groot.

In dit filmpje kan je nog eens zien hoe het moet.Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram