Helft van de patiënten met hartaanval belt de ambulance niet

nieuws Door de helft van de mensen die een hartaanval krijgen wordt de ambulance niet gebeld. Dat betekent een enorm verhoogd risico op overlijden. Met name toediening van de juiste medicatie in de eerste periode na het infarct is van essentieel belang.
Mensen stappen vaak met de patiënt in de eigen auto om naar het ziekenhuis te gaan, en dat betekent vaak een groot tijdverlies. Gemiddeld wordt adequate medicatie 12 tot 31 minuten eerder verstrekt aan mensen voor wie de ambulance is gebeld, dan voor anderen. Van de patiënten met een myocard infarct die overlijden, sterft de helft in het eerste half uur na het infarct. Reden te over om zo snel mogelijk de ambulance in te schakelen. Betere voorlichting kan leiden tot het beter herkennen van symptomen van myocardinfarct, en kan ook de neiging om de ambulance te bellen versterken menen de onderzoekers.

Het onderzoek was gebaseerd op de gegevens van 772.586 patiënten die in een bepaald Amerikaans ziekenhuis waren opgenomen tussen 1994 en 1998, vanwege een hartaanval. Slechts de helft van deze mensen had het alarmnummer van de VS gebeld (911 – bij ons 112). Vooral jongeren, mannen en mensen uit de “niet-risico”-groepen hadden minder de neiging om de ambulance te bellen. De meeste mensen bellen niet omdat ze de symptomen niet als ernstig genoeg ervaren om een ambulance in te schakelen. Andere redenen zijn bewuste ontkenning en de angst om controle te verliezen over het eigen wel en (vooral) wee. (JV)
Oorspronkelijke bron: Circulation


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram