Eetstoornissen op steeds jongere leeftijd

nieuws Het aantal jonge nieuwe patiënten met de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa is in Nederland de afgelopen twintig jaar bijna verdubbeld. Ook in de gespecialiseerde behandelcentra voor eetstoornissen worden steeds vaker meisjes van 12 jaar en jonger behandeld. Er lijkt sprake van een verschuiving: het totale aantal eetstoornispatiënten is niet gestegen.
Tieners krijgen op steeds jongere leeftijd anorexia nervosa. Daarnaast is de vroegdiagnostiek van anorexia nervosa verbeterd: anorexia nervosa wordt tegenwoordig eerder herkend. Ook zijn de behandelingsfaciliteiten verbeterd en preventieprogramma’s op school ingevoerd, waardoor meisjes wellicht eerder hulp zoeken.
Het totale aantal patiënten met anorexia nervosa, in alle leeftijdscategorieën, is sinds 1980 stabiel. Het verloop van het aantal patiënten met boulimia nervosa in Nederland is niet helemaal duidelijk; de onderzoeken spreken elkaar enigszins tegen. Inmiddels zijn er steeds meer aanwijzingen dat boulimia nervosa na een hoogtepunt in de jaren tachtig is afgenomen in de jaren negentig.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat tussen 1985 en 1999 de incidentie (=nieuwe diagnoses) van anorexia nervosa bij meisjes tussen 15-19 jaar ging van 56 naar 109 per 100.000, terwijl de incidentie in de oudere leeftijdsgroep 20-34 jaar daalde. Voor boulimia nervosa verschoof de leeftijdsgroep met het hoogste risico van 25-29 jaar naar 15-24 jaar.
Meer info: www.rivm.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram