Anorexia geen psychische aandoening?

nieuws De eetstoornis anorexia nervosa ontstaat mogelijk door genetische aanleg en niet door psychische problemen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in het Journal of Molecular Psychiatry.

De wetenschappers baseren die conclusie op een uitgebreide analyse van eerdere onderzoeken naar anorexia. Ze ontdekten dat bepaalde genetische en cellulaire processen geactiveerd worden wanneer we te weinig voedsel binnenkrijgen. Volgens de onderzoekers zijn er mensen die niet goed op een tekort aan eten reageren. Als zij op een dieet zijn, kan hun stofwisseling op hol slaan en dat resulteert in anorexia. De eetstoornis zou in dat geval niet veroorzaakt worden door allerlei psychische processen, maar door het lichaam zelf.

De onderzoekers stellen dat anorexia mogelijk vergelijkbaar is met diabetes. Te weinig eten en moleculaire processen die daarop reageren, leiden tot een stofwisseling die overhoop ligt. Wanneer een organisme honger heeft, worden bepaalde processen in werking gezet. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een verlangen om op zoek te gaan naar eten. Als zo’n proces niet goed werkt, kan het zijn dat dat verlangen niet ontstaat. Met alle gevolgen vandien. Als de theorie klopt zouden mensen met anorexia baat kunnen hebben bij medicijnen die hun stofwisseling weer op gang helpen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram