Mag een kind met eczeem dagelijks in bad?

123-kind-bad-hyg-07-16.jpg

nieuws Als ouder wil je natuurlijk de eczeem van je kindje goed verzorgen, maar is een dagelijks bad dan goed of net niet? 

Voorstanders van frequent baden (minstens één keer per dag) stellen dat een zeer droge huid vraagt om hydratatie. Een dagelijks badje kan volgens hen geen kwaad, zolang je nadien een vochtinbrengende crème gebruikt. Zij pleiten er tevens voor om tijdens het baden gebruik te maken van pH-neutrale huidreinigingsmiddelen. Na het badje moet de huid dan droog worden gedept, waarna direct een vochtinbrengende crème wordt gebruikt om het vocht als het ware in de huid in te sluiten. 

Tegenstanders van frequent baden denken dat weinig baden (minder dan één keer per dag) de beste manier is om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt. Zij stellen dat weinig baden ervoor zorgt dat de huid gehydrateerd blijft, omdat constante verdamping van water – wat weer leidt tot verdere uitdroging – voorkomen wordt. Bovendien betekent weinig baden ook dat de huid minder aan zeep (een goedje dat eczeem kan verergeren) wordt blootgesteld. 

Maar wie heeft het juist? Uit studies blijkt dat er effectief geen reden is om kinderen met eczeem een dagelijks badje te ontzeggen, zolang dat badje maar direct gevolgd wordt door het aanbrengen van een vochtinbrengende crème. Als de vochtinbrengende crème niet direct wordt aangebracht, is het aannemelijk dat de huid nog verder uitdroogt. Dat mag zeker ook een moisturizer zijn op basis van olie. Zo’n product mag je twee keer per dag aanbrengen. Gebruik ook bij voorkeur een zacht reinigingsproduct in plaats van bijvoorbeeld geparfumeerde zeep.

Bronnen:
https://nationaleczema.org
https://www.aad.org
https://www.scientias.nl

Lees ook: Atopische Dermatitis: Eczeem herkennen en behandelen bij kinderen


Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram