Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Cannabis schadelijker voor het jonge brein dan alcohol

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Cannabisgebruik bij jongeren heeft een negatievere impact op de ontwikkeling van hun hersenen dan alcohol. Dat blijkt uit recent onderzoek aan de University of Montreal in Canada, verschenen in het vakblad American Journal of Psychiatry.

Een team wetenschappers volgde vier jaar lang 3.800 jongeren uit 31 verschillende Canadese scholen. Bij de start van de studie waren de jongste amper dertien. Elk jaar polsten de vorsers naar de drankgewoonten en het druggebruik van de deelnemers. De proefpersonen moesten jaarlijks ook cognitieve testen op de computer uitvoeren.

Wat blijkt? Het cannabisgebruik bij de jongeren was laag in vergelijking met het alcoholgebruik. Zo’n 28 procent van de deelnemers gaf toe dat ze af en toe een joint roken, 75 procent zei dat ze af en toe alcohol drinken. De studie toont ook aan dat het brein van jongeren die wiet gebruiken zich minder goed ontwikkelt. Dat was een verrassing voor de vorsers. “We verwachtten dat de negatieve impact van alcohol veel groter zou zijn, maar het is net andersom”, zegt hoofdonderzoekster Patricia J Conrod.

Minder geheugen
De drug veroorzaakt een minder vlot functionerend werkgeheugen. Daarnaast kunnen tieners die gebruiken minder goed redeneren dan niet-gebruikers en hebben ze volgens de studie minder vermogen om hun gedrag onder controle te houden. Kortom: “Hun brein is nog in ontwikkeling, maar cannabis werkt verstorend,” zei Conrod nog. Laat dat geen excuus zijn om meer alcohol te drinken: het nadelige effect op de hersenen is dan wel minder, maar het is wel aanwezig.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181005_03812615


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram