Zorgwekkende stijging ongevallen partydrug GHB

nieuws Het aantal behandelingen na het gebruik van de partydrug GHB op spoeddiensten van Nederlandse ziekenhuizen is in de periode 2003-2008 zorgwekkend gestegen. Het jaarlijks aantal is in deze periode verviervoudigd tot rond de 980 slachtoffers in 2008. Dit komt overeen met 19 slachtoffers per week.

Een derde van deze slachtoffers heeft naast GHB ook alcohol gebruikt. Ongeveer 20 procent gebruikte naast GHB een andere drug, zoals XTC, cocaïne en speed. Ruim 40 procent van alle behandelde slachtoffers was er zo slecht aan toe dat een ziekenhuisopname nodig was. De helft hiervan is zelfs meteen naar de Intensive Care verwezen. Ongeveer 3 procent van de behandelde slachtoffers denkt slachtoffer te zijn geweest van een ongemerkte toediening van de drug door een ander. GHB wordt vooral in het uitgaansleven gebruikt. Ongeveer 65 procent van de behandelingen heeft dan ook in het weekend plaatsgevonden.

GHB (GammaHydroxyBoterzuur) is van oorsprong een narcosemiddel en heeft een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. Gebruikers die GHB drinken en slikken zeggen dat je er vrolijk van wordt en dat remmingen en angsten verdwijnen. Een dagelijks gebruiker kan echter in een patroon terecht komen waarin hij om de paar uur GHB wil of moet gebruiken om trillingen, slapeloosheid en angsten te voorkomen. Niet alleen verslaving is een risico. GHB is een middel waarvan al snel zo veel wordt ingenomen dat de gebruiker een paar uur wegzinkt of bewusteloos raakt. Gebruikers beschouwen dit out gaan vaak als een onschuldige bijwerking. Dit is onterecht, want een gebruiker kan in deze toestand in een verkeerde houding terecht komen en stikken in de tong of door braaksel dat van de maag in de longen terecht komt.

bron: Consument en Veiligheid

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram