Zijn frisdranken verantwoordelijk voor 184.000 doden?

123-frisdrank-limonade-snoep-07-15.jpg

nieuws Volgens een artikel in het wetenschappelijke vakblad Circulation zouden frisdranken wereldwijd verantwoordelijk zijn voor meer dan 184.000 doden per jaar. Getransponeerd naar ons land zou het gaan om zowat 4 à 500 doden per jaar.

Onderzoekers vergeleken gegevens over de frisdrankconsumptie met gegevens over de toename in ziekten die gerelateerd zijn aan zwaarlijvigheid, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Volgens de onderzoekers zouden jaarlijks wereldwijd 133.000 mensen overlijden aan diabetes, 45.000 aan hart- en vaatziekten en 6.450 aan kanker ten gevolge van overgewicht door overdreven frisdrankconsumptie. Alle gesuikerde dranken werden meegenomen als frisdrank, inclusief sportdranken en fruitsap (behalve vers geperst).

Dat er een verband bestaat tussen (een hoge consumptie van) frisdrank en zwaarlijvigheid, wordt steeds duidelijker. Maar frisdrank is zeker niet de enige en waarschijnlijk ook niet de belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid. Bovendien is zwaarlijvigheid slechts één risicofactoren voor kanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Het is dus op zijn minst nogal gewaagd om te spreken van 184.000 doden door frisdrank. De studie, die in 2013 al werd voorgesteld op een congres van de Amerikaanse Hartstichting, raakte aanvankelijk trouwens niet gepubliceerd vanwege te spectaculair.


Laatst bijgewerkt: juli 2015
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram