Tweederde jongeren heeft vervelende bijwerkingen van energiedrankjes

nieuws Uit onderzoek van het Nederlandse Voedingscentrum blijkt dat bijna tweederde van de jongeren te maken krijgt met nadelige effecten van het drinken van energiedrankjes. Ze ervaren klachten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.
Het onderzoek werd gehouden onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar. Jongeren denken dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is een misvatting: in een kopje koffie zit evenveel cafeïne als in een blikje energiedrank (250 ml).

Bijna de helft van de jongeren merkt eigenlijk niets van een opwekkend effect. Ze worden er niet op een positieve manier actiever van.
Tweederde van hen krijgt wel vervelende klachten: ze worden druk en hyperactief en kunnen maar lastig de slaap vatten. Jongeren die meerdere energiedrankjes per dag drinken dan het gemiddelde, zeggen ook meer te maken hebben met deze negatieve effecten.

De onderzoeksresultaten onderschrijven de bestaande adviezen van het Voedingscentrum, om het gebruik van cafeïnerijke producten te matigen. Het Voedingscentrum ontraadt het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram