Sprite tegen een kater?

nieuws Is een ‘Sprite’ hét middeltje tegen een kater? Als we enkele recente krantentitels en nieuwssites mogen geloven wel. Het verhaal is gebaseerd op een Chinese studie gepubliceerd in het vakblad Food & Function

Volgens de onderzoekers worden een aantal van de vervelende effecten van alcohol, zoals een kater, niet veroorzaakt door de alcohol (ethanol) zelf, maar door acetaldehyde, de eerste stof die ontstaat wanneer alcohol in de lever wordt afgebroken of gemetaboliseerd. Dit acetaldehyde wordt op zijn beurt omgezet in het onschadelijke acetaat, dat mogelijk zelfs verantwoordelijk is voor sommige van de gunstige effecten van alcohol. Hoe sneller de omzetting van acetaldehyde naar acetaat gebeurt, hoe beter dus. Middeltjes die dat proces versnellen, zouden een kater namelijk kunnen voorkomen, zo stellen de Chinese onderzoekers.

Zij testten 57 verschillende dranken: 40 soorten kruideninfusies, 12 theevarianten en 5 frisdranken. Een aantal van de kruideninfusies hadden net het omgekeerde effect: ze versnelden de omzetting van ethanol naar acetaldehyde en/of vertraagden de omzetting van acetaldehyde naar acetaat. Wie dergelijke drankjes drinkt na een overdosis alcohol, zal dus meer last hebben van fenomenen als misselijkheid en braken. Twee van de geteste dranken hadden echter een positief effect: ze versnelden de omzetting van acetaldehyde naar acetaat en zouden dus een gunstig effect hebben op een kater. Het ging met name om twee dranken, Xue bi en Hui yi su da shui, twee koolzuurhoudende drankjes die volgens een mededeling van de Royal Society of Chemistry , uitgever van Food & Function, vergelijkbaar zijn met respectievelijk Sprite en spuitwater (in het Engels vertaald als ‘Should Benefit Soda Water’). Het Chinese equivalent van spuitwater zou de omzettingstijd van het schadelijke acetaldehyde met 48 procent versnellen, de Chinese Sprite-versie met 29 procent.

Volgens een analyse van de Britse National Health Service roept dit onderzoek echter heel wat vragen op.

• Ten eerste ging het om een laboratoriumstudie en werden de drankjes niet uitgeprobeerd op mensen met een kater.
• Het is niet helemaal duidelijk of Xue bi inderdaad hetzelfde is als Sprite en Hui yi su da shui vergelijkbaar is met ons spuitwater.
• Een kater wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren die in dit onderzoek niet worden besproken, zoals uitdroging (dehydratatie), verstoorde hormoonhuishouding en een verstoord bloedsuikergehalte ten gevolge van overmatig alcoholgebruik. Misschien zullen spuitwater en Sprite (net als andere dranken) wel helpen tegen de uitdroging, maar dat werd in dit onderzoek niet onderzocht.

Besluit:
De beste manier tegen een kater is minder alcohol drinken. Een glaasje alcohol vervangen door spuitwater of Sprite is wellicht een betere remedie dan de dag nadien het teveel aan alcohol proberen weg te spoelen met spuitwater of Sprite.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram