De hoornaar: geen killer-wesp

nieuws De hoornaar (Vespa crabro) is de grootste inheemse wesp in België: hij kan tot 3,5 cm groot zijn. Behalve door zijn afmeting valt hij ook op door zijn roodbruin gekleurd borststuk en eerste segment van het achterlijf; ook de kop achter de ogen is roodbruin. De rest van het achterlijf is geel met zwarte dwarstekening, zoals bij de gewone wesp.

Hoornaars jagen vooral op andere insecten, waaronder ook bijen – vandaar de bijnaam "killer-wesp". Dat de hoornaar een bijzonder gevaarlijker dier zou zijn en dat een steek dodelijk kan zijn, is echter totaal onjuist. Een steek is niet gevaarlijker dan die van bijen of andere wespen, hoogstens iets pijnlijker. Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergische mens circa 500-1000 steken nodig om dodelijk te zijn en aangezien nesten zelden zo groot zijn en slechts één op de tien dieren uit het nest zullen steken is de kans verwaarloosbaar klein.
Hoornaars zijn ook niet erg agressief. In tegenstelling tot de kleinere wespen is de hoornaar niet erg geïnteresseerd in zoetigheid. Daarom zal je er niet vaak last van hebben als je buiten eet of drinkt. Hoornaars worden enkel agressief als men te dicht bij het nest komt of hen belemmert. Als er een hoornaar in de buurt is, blijf kalm en vermijd bruuske bewegingen.
Hoornaars bouwen hun nesten bij voorkeur in een holle boom, of een lege vogelnestkast, ruimten onder daken of in schuren, nooit ondergronds. Typerend voor de buitenkant van het nest zijn de schelpvormig aangezette omhulselstukken. Het nest kan behoorlijk groot worden, tot 60 cm hoog en meer dan 50 cm in doorsnede. Indien het nest geen onmiddellijk gevaar oplevert voor mens of huisdier laat je het best gewoon met rust.


Laatst bijgewerkt: juli 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram