Verdund appelsap even goed als zoutoplossing (ORS) bij kinderdiarree?

123-appelsap-05-16.jpg

nieuws Om uitdroging bij erge diarree en/of braken door buikgriep of een maag-darminfectie (gastro-enteritis) bij kinderen te voorkomen, wordt meestal aangeraden om het kind een speciale rehydratatieoplossing (ORS) te laten drinken. ORS is een mengsel van zout en suiker en wordt verkocht in kleine zakjes. De inhoud moet u oplossen in water. Fruitsap en dergelijke worden daarentegen meestal afgeraden omdat de fructose in fruitsap de diarree nog erger zou kunnen maken. Ten onrechte, zo blijkt uit nieuw onderzoek in Canada gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Verdund appelsap of elke drank die het kind graag drinkt, is evengoed als ORS-oplossing bij kinderen met een maag-darmontsteking (gastro-enteritis).

De studie onderzocht ruim 600 kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar die in het ziekenhuis waren opgenomen met een maag-darminfectie. De helft van de kinderen kreeg ORS-oplossing, de andere helft kreeg verdund appelsap gevolgd door hun voorkeurdrankjes (melk, water...). Na zeven dagen bleek dat de behandeling met appelsap zelfs beter werkte dan de ORS-oplossing om uitdroging te voorkomen of te verhelpen. Vooral bij kinderen ouder dan 2 jaar werkte het verdund appelsap beter dan ORS.
Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek aan dat verdund appelsap bij sommige kinderen een goede oplossing kan zijn om uitdroging te voorkomen. Een van de verklaringen is dat veel kinderen de smaak van ORS-oplossing niet lekker vinden en er daardoor te weinig van drinken.

Volgens de onderzoekers vormt verdund appelsap in ontwikkelde landen dan ook een goed alternatief voor ORS-oplossing, behalve in volgende omstandigheden:
• kinderen jonger dan zes maanden;
• kinderen met (risico op) ernstige uitdrogingsverschijnselen;
• kinderen met (risico op) ernstige maag-darminfecties of andere gezondheidsproblemen;

Bron:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2518402
http://www.nhs.uk/news/2016/05May/Pages/dilute-apple-juice-as-good-as-rehydration-drinks-for-children.aspx


Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram