Diarree? Drink voldoende tegen uitdroging

t-123-vr-water-drinken-hitte-zon-06-18.jpg

nieuws

Bij een acute diarree is het belangrijk om veel te drinken. Drink meer en vaker dan normaal, in kleine beetjes. Voor volwassenen is de maatstaf twee glazen per ontlasting, zodat je zeker om de drie à vier uur moet plassen. Neem elke vijf tot tien minuten een klein beetje, bijvoorbeeld een of twee slokken of lepeltjes water of thee. Ook al moet je na het drinken weer overgeven, je houdt altijd een beetje vocht binnen. Zodra het overgeven minder wordt, kan je geleidelijk grotere hoeveelheden tegelijk gaan drinken. Dan hoef je ook niet meer zo vaak te drinken.


Wat drink je het best?
Water, thee, rijstwater, (ongezoet) wortelsap en bouillon (of andere soep).

Wat drink je beter niet?
Cola (zonder gas), limonade, sportdranken, enz. worden nog vaak aangeraden in geval van diarree door een maag-darminfectie. Deze dranken kunnen de diarree echter verergeren, o.m. omdat ze te veel suiker bevatten. Om dezelfde reden is ook fruitsap niet aangeraden. Appelsap moet hoe dan ook worden vermeden.

Zuigelingen en kleine kinderen 
• In geval van borstvoeding: de borstvoeding verderzetten, zelfs als ze een orale rehydratatie-oplossing krijgen.
• Bij flesvoeding:
- als er geen tekens van dehydratatie zijn: de zuigflessen gewoon verder zetten, eventueel in frequente, kleine hoeveelheden.
- bij tekens van dehydratatie: de zuigflessen gedurende 4-6 uur onderbreken tijdens de periode van rehydratatie met ors-oplossing, vervolgens de gewone melk hernemen. De melk mag nooit vermengd worden met een orale rehydratatie–oplossing.
Geef extra vocht (bijvoorbeeld water, babythee, rijstwater) zo veel als je kind wil.

Orale rehydratatie-oplossing
Bij ernstige diarree waarbij een risico op uitdroging bestaat (wat bij kleine kinderen en ouderen altijd een risico is), wordt aangeraden om speciale rehydratatie-oplossingen (ORS, Oral Rehydratation Salt) te geven. Die bevatten een bepaalde hoeveelheid mineralen (natrium, chloride, kalium), bicarbonaat of citraat en glucose of complexe koolhydraten (afkomstig van rijst, maïs). Daardoor wordt het water snel opgenomen in het lichaam.
Deze ors-oplossingen zijn kant en klaar te koop bij de apotheker. Wie met kinderen op reis gaat, doet er goed aan deze producten in de reisapotheek te stoppen.

Geef ORS apart en meng de oplossing niet met voedsel of ander drinken. Indien de diarree gepaard gaat met braken, dan moet de ors-oplossing zeer regelmatig in kleine hoeveelheden worden toegediend. Geef om de paar minuten een klein slokje ORS, zo nodig met een lepeltje of een speen. Indien het braken is afgenomen kan de hoeveelheid ORS per keer langzamerhand vergroot worden en de frequentie verlaagd. 

Lees ook: Cola ongeschikt bij diarree


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram