Hersenscan kan leiden tot betere dementiediagnose

nieuws

Het jonge bedrijf icometrix, een spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven, heeft goedkeuring gekregen van de Europese en Amerikaanse instanties (CE en FDA) voor het klinische gebruik van hun metingen op hersenscans voor patiënten met dementie. 

Een correcte en tijdige diagnose van dementie is niet eenvoudig, en verschillende testen zijn hiervoor nodig. Een van deze onderzoeken omvat de opname van een hersen MRI scan. Het is immers geweten dat bepaalde delen van de hersenen, die gerelateerd zijn aan cognitieve processen en het geheugen, sneller krimpen bij patiënten met dementie dan bij gezonde leeftijdsgenoten. Het is echter zeer moeilijk om dit krimpen van specifieke delen van de hersenen met het blote oog waar te nemen.

Icometrix heeft nu een computerprogramma ontwikkeld, gebaseerd op artificiële intelligentie, dat toelaat om het volume van die specifieke hersenstructuren te meten en te vergelijken met een grote groep gezonde leeftijdsgenoten. Het resultaat is een rapport voor de behandelende arts dat aantoont welke delen van de hersenen mogelijk meer aangetast zijn. 

 “De tijdige diagnose van dementie kan samen met een correcte ondersteuning van de betrokkene en zijn omgeving ervoor zorgen dat mensen met dementie langer zelfstandig of met hulp thuis kunnen wonen”, bevestigt Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen).  “Goed en tijdig ondersteund worden bij dementie heeft ook macro-economische voordelen voor de samenleving”, concludeert Verschraegen.

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram