Zes vormen van prediabetes benoemd

Laatst bijgewerkt: april 2021
123-txt-diabetes-dr-stet-05-18.jpg

nieuws Duitse onderzoekers zijn er in geslaagd om mensen met prediabetes, het voorstadium van diabetes type 2 of suikerziekte, op te delen in zes categorieën. Dat betekent een belangrijke stap in de ontwikkeling van behandelingen op maat van bepaalde risicogroepen, om er voor te zorgen dat prediabetes bij minder mensen overgaat in diabetes. 

Vooraleer mensen diabetes type 2 krijgen, gaan ze door een fase die prediabetes wordt genoemd. In dat stadium zijn je bloedsuikerwaarden hoger dan normaal, maar niet zo hoog om al van diabetes te spreken. Je lichaam reageert al minder goed op het hormoon insuline, waardoor het verwerken van bloedsuiker lastiger wordt. 

Ongeveer de helft van de mensen met prediabetes krijgt binnen de tien jaar daadwerkelijk diabetes. Prediabetes verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten. Om prediabetes terug te kunnen draaien, is het in het algemeen belangrijk om gezond te eten, meer te bewegen en indien nodig af te vallen en te stoppen met roken

Lees ook: Wat is prediabetes en wat kan je er zelf aan doen?

Cruciale kenmerken
Niet alle mensen met prediabetes lopen dezelfde gezondheidsrisico’s, maar tot nu toe was er geen duidelijk onderscheid tussen de verschillende risicogroepen. Dat maakte het erg moeilijk om bij patiënten te voorspellen hoe groot de kans was op diabetes en ernstige complicaties, zoals nierfalen. Duitse onderzoekers, van onder meer de Universiteit van Tübingen en het Duitse Centrum voor Diabetesonderzoek (DZD), hebben nu echter voor een doorbraak gezorgd.

De wetenschappers analyseerden voor hun studie de gezondheidsgegevens van zo’n 900 mensen, verzameld gedurende 25 jaar door een Duits onderzoeksprogramma, en toetsten hun bevindingen verder met de gegevens van 7.000 Londenaars. Ze slaagden er met statistische technieken in om mensen met prediabetes op te delen in zes groepen. Die opdeling gebeurde op basis van verschillende cruciale kenmerken, waaronder de bloedsuikerspiegel, leververvetting, de verdeling van lichaamsvet, vetgehalte in het bloed en het genetische risico op diabetes. 

Lees ook: Hersenschade al zichtbaar bij voorstadium diabetes

Drie groepen meer gevaar
De mensen in categorie 1, 2 en 4 hebben maar een beperkte kans op diabetes en gerelateerde aandoeningen. Degenen in groep 4 kampen wel met overgewicht, maar hun gezondheid is nog behoorlijk goed. 

De andere drie groepen lopen meer gevaar op diabetes en bijkomende problemen, zoals hart- en vaatziekten en nierschade. Mensen in categorie 3 maken te weinig insuline aan en hebben genetische risicofactoren voor diabetes, terwijl degenen in categorie 5 een sterk vervette lever hebben en ongevoelig zijn geworden voor insuline. Bij mensen in categorie 6 worden hun nieren beschadigd vooraleer ze zelfs maar de diagnose van diabetes krijgen. In deze laatste groep komen de meeste vroegtijdige overlijdens voor.

Lees ook: Wat kan je doen om diabetes type 2 te voorkomen?

Preciezere behandeling en preventie
De onderzoekers willen nu bekijken hoe deze classificatie in de praktijk gebruikt kan worden om risicopatiënten te onderscheiden en preciezere behandelingen en preventiestrategieën te ontwikkelen. Door dergelijke zorg op maat kunnen diabetes en gerelateerde gezondheidsproblemen efficiënter voorkomen en behandeld worden. Dat is dringend nodig, want diabetes is over de hele wereld sterk in opmars. Er kampen nu wereldwijd al zo’n 460 miljoen volwassenen met diabetes en gevreesd wordt dat dit aantal tegen 2045 zal oplopen tot 700 miljoen. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes

Bronnen:
https://www.dzd-ev.de
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.news-medical.net
https://medicaldialogues.in
https://www.sciencealert.com
https://www.nieuwsvoordietisten.nl
https://www.idf.org
https://www.nature.com


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram