Wie veel vis eet heeft minder kans op depressie

nieuws Nieuw onderzoek bevestigt dat mensen die veel vis eten, en dan vooral vette vis, minder kans hebben op een depressie. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

Wetenschappers van de Chinese Qingdao universiteit analyseerden 26 onderzoeken met in totaal ruim 150.000 deelnemers. Mannen die veel vis eten (minstens 2 keer per week) zouden 20% minder kans hebben om depressief te worden in vergelijking met mannen die weinig of geen vis eten. Bij vrouwen die veel vis eten vermindert de kans met 16%.

Door de aard van het onderzoek kan niet aangetoond worden dat het echt om een oorzakelijk verband gaat. Maar de onderzoekers beschrijven twee mechanismen die een dergelijk verband zouden kunnen verklaren. Zo is het mogelijk dat de Omega-3 vetzuren in vis de structuur van onze hersenmembranen verandert. Een andere verklaring is dat vis een effect heeft op de activiteit van de neurotransmitters dopamine en serotonine. Die staan in nauw verband met het al dan niet ontwikkelen van een depressie. Ook de eiwitten, mineralen en vitamines in vis hebben mogelijk een gunstig effect op depressie.

Journal of Epidemiology & Community Health.
http://jech.bmj.com/content/early/2015/08/21/jech-2015-206278


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram