Stof in psychedelische paddenstoelen helpt mogelijk tegen depressie

unsplash_man_depressief.jpg

nieuws Er wordt steeds meer onderzoek verricht naar de potentiële medicinale voordelen van psychedelische drugs zoals psilocybine, de werkzame stof in ‘magic mushrooms’ of paddo’s. Een kleinschalige Britse studie werpt op dat de drug in een strikt medische setting mogelijk even goed werkt tegen depressie als een traditioneel antidepressivum. De deelnemers aan het onderzoek kregen intensieve psychologische begeleiding.

Al in de jaren 50 en 60 zagen wetenschappers heil in het gebruik van hallucinerende middelen tegen psychische aandoeningen, zoals depressie en verslaving. Daarna werden psychedelica echter wereldwijd verboden en viel het onderzoek naar hun therapeutische voordelen stil. Maar de laatste jaren staan de stoffen terug volop in de aandacht in de medische wereld. Het idee is dat ze mensen kunnen helpen om vrijer te denken en voelen, waardoor ze negatieve denkpatronen kunnen doorbreken en gemakkelijker tot de kern van hun problemen doordringen.
Bijkomende voordelen
Wetenschappers van het Imperial College London gingen in een recente studie na of de stof psilocybine, het werkzame bestanddeel van psychedelische paddenstoelen, nuttig kan zijn bij de behandeling van mensen met een matige tot zware depressie. Ze vergeleken daarom de werking ervan met die van een klassiek antidepressivum, escitalopram. Een groep van 59 proefpersonen nam deel aan de studie, waarvan ongeveer de helft gedurende zes weken behandeld werd met psilocybine en de andere helft met escitalopram.

Psilocybine bleek niet alleen even goed te werken tegen depressie als het traditionele middel, maar bood ook enkele bijkomende voordelen. Zo werkte het sneller en bij een hoger percentage van de deelnemers. Het zorgde ook in mindere mate voor bijwerkingen die vaak voorkomen bij het nemen van antidepressiva, zoals droge mond, angst, slaperigheid en seksuele stoornissen. De drug veroorzaakte wel vaker bepaalde tijdelijke kwaaltjes, zoals hoofdpijn op de dag na het krijgen van een dosis.

Lees ook: Rode Kruis lanceert app ‘Houvast’ als eerste hulp bij psychische problemen

Plezier ervaren
Specifiek hielp psilocybine de proefpersonen vaak om terug plezier te ervaren, emoties te uiten, sociaal te functioneren en zich in het algemeen beter te voelen. De behandeling met de drug slaagde er ook goed in om angsten en zelfmoordgedachten terug te dringen. Zo kregen deelnemers vaak de mentale kracht om dieper in te gaan op de oorzaken van hun depressie.
Psychologische ondersteuning
Cruciaal is wel dat de proefpersonen intensieve psychologische ondersteuning kregen, in de vorm van ongeveer 40 uur psychotherapie. Die psychologische hulp was niet alleen essentieel om tot helende inzichten te komen, maar ook omdat de ervaringen in gang gezet door psychedelica verwarrend en zelfs beangstigend kunnen zijn. 

De onderzoekers benadrukken met klem dat psychedelica enkel in een medische context gebruikt mogen worden tegen depressie. Niet enkel is de therapeutische begeleiding onmisbaar, maar ook moet het bepalen van de juiste doses door medische experts gebeuren. De wetenschappers stellen eveneens dat er nu nog grootschaligere studies nodig zijn om hun resultaten te bevestigen.

Bronnen:
https://businessam.be
https://www.eurekalert.org
https://www.bbc.com
https://www.livescience.com
https://www.scientificamerican.com
https://www.theguardian.com
https://www.webmd.com
https://www.nejm.org

Lees ook: Hoge Gezondheidsraad vraagt aandacht voor mentale gezondheid

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram