Voor jou gelezen op De Standaard

Junkfood vergroot kans op depressie

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws

Wie veel zogenaamd ‘pro-inflammatoir’ voedsel eet – eten dat het immuunsysteem aanvuurt – maakt meer kans op depressie.

Het gaat dan om veel geraffineerde koolhydraten, verzadigd vet, transvet, enzovoort. Junkfood is een voedingscategorie die zulke voedingsstoffen in één verenigt. Omgekeerd is het risico op een depressie kleiner bij wie er een mediterraan dieet op nahoudt: vis en veel plantaardig voedsel, zoals groenten, noten en fruit.

Het is de conclusie van een groep wetenschappers die 41 studies uitploos en samen legde. Hun bevindingen staan in het vakblad Molecular Psychiatry.

‘Een pro-inflammatoir dieet kan systemische ­inflammatie veroorzaken (ontstekingsreacties in het gehele lichaam, red.), wat rechtstreeks het risico op depressie vergroot’, zegt auteur ­Camille Lassale van het University College London in The Guardian. Volgens haar kunnen pro-inflammatoire moleculen in het brein de neurotransmitters (signaalstoffen) beïnvloeden en zo ook het gemoed.

De onderzoekers hielden rekening met oorzaak en gevolg. Wie depressief is, eet ongezond, zou u kunnen denken. Maar studies over lange tijd, waarbij de onderzochte personen bij aanvang geen depressie hadden, toonden een omgekeerd causaal verband aan.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180927_03788489


De Standaard
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram