Vlaanderen overweegt opsporingsprogramma darmkanker

nieuws Darmkanker is in Vlaanderen de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen, en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Jaarlijks sterven ongeveer 1.800 Vlamingen aan deze ziekte, en krijgen meer dan 4.200 personen te horen dat ze deze vorm van kanker hebben. Ongeveer 20% van de bevolking heeft een verhoogd risico op de ontwikkeling van dikkedarmkanker, bijvoorbeeld doordat er een familiale vatbaarheid aanwezig is. De kansen op genezing van darmkanker zijn sterk afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt als ze wordt vastgesteld: hoe vroeger de ziekte opgespoord wordt, hoe groter de kansen op genezing. Uit de literatuur blijkt dat een vermindering van het aantal sterfgevallen met 15-16% (270 à 288 gevallen) haalbaar is door een screeningsprogramma.

In 2008 gaf de Vlaamse Regering de opdracht tot een pilootproject darmkankeropsporing in de Antwerpse gemeenten Borgerhout, Schilde en Vosselaar. Nu dit onderzoek is afgerond, heeft Vlaams minister van volksgezondheid Vandeurzen de Vlaamse werkgroep darmkankeropsporing opdracht gegegeven om een advies te formuleren over hoe een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in Vlaanderen kan georganiseerd worden.
Op basis van dit advies zal de Vlaamse regering een beslissing nemen over de opstart van een algemeen bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in Vlaanderen. Het is vrijwel zeker dat zo’n bevolkingsonderzoek er komt, alleen over de preciese modaliteiten bestaat nog onduidelijkheid.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram