Rokende vrouwen lopen meer risico op darmkanker

123-vr-roken-sigaret-170-07.jpg

nieuws Uit onderzoek in Noorwegen gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention blijkt dat vrouwen die roken een twee keer zo hoog risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker als mannelijke rokers. Vrouwen die rookten, hadden 20 procent meer kans op het krijgen van darmkanker dan vrouwen die nooit gerookt hadden.

De onderzoekers volgden ruim 600.000 personen van 19 tot 67 jaar gedurende 14 jaar. Daarvan kregen 3.998 mensen (46% vrouwen) darmkanker. Bij vrouwen die rookten lag het risico op darmkanker 20% hoger dan bij vrouwen die niet rookten, bij mannen 8%. Vooral vrouwen die voor hun 16de begonnen waren met roken of al tientallen jaren rookten, hadden een sterk verhoogd risico. Zo verhoogden vrouwen die meer dan 40 jaar rookten hun risico op darmkanker met 50 procent. Hoe meer men rookte, hoe hoger ook de kans op darmkanker.

Laatst bijgewerkt: februari 2021
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram