Tien tips om je tuin gezellig(er) te maken

dossier Het zijn de langste dagen van het jaar. Profiteer ervan om zoveel mogelijk te genieten van de buitenlucht. Je innerlijke batterijen kunnen maar beter helemaal opgeladen zijn voor de herfst er weer aankomt. Sla voldoende energie op en absorbeer het licht met al je vezels.
Als het weer wat mee zit, breng je de meeste vrije tijd wellicht graag buiten door, ook als je thuis bent. ’s Avonds gezellig een boek lezen op het terras of in het weekend een BBQ’tje doen met de vrienden.

Een gezellige en uitnodigende tuin die een verlengstuk is van je leefruimte maakt het buitenleven nog veel aangenamer.
Het maakt niet uit of je groene vingers hebt of niet, of je huis omringd is door een groot gazon of enkel voorzien is van een kleine stadstuin... elke soort tuin kan met een aantal kleine kneepjes worden omgetoverd tot een knusse ruimte.

f-HD-tuin-gezellig-06-181.jpg

Veel fris groen

Een tuin die er grauw en grijs uitziet en alleen maar bestaat uit grind, kiezel, asfalt of betonklinkers is misschien wel zeer onderhoudsvriendelijk, maar allerminst aantrekkelijk om in te vertoeven.
Zorg ervoor dat er voldoende groen is rond je huis: ga verticaal tuinieren om lelijke of kille wanden te bedekken, voorzie klimplanten of leibomen tegen de schutting, zet sierlijke potten met bloemen of planten op het terras, poot moestuinbakken neer waaruit je kruiden en groente van eigen kweek kunt oogsten, maak een groene border, of plant kleine ranke boompjes.
Geurige en kleurige bloemen zijn altijd een traktaat voor de zintuigen en zorgen voor een vrolijke noot tussen het groen. Zoek bloemen en planten uit met een verschillende bloeiperiode zodat je het hele zomerseizoen van hun pracht kunt genieten. Een vers geplukt veldboeket is eveneens fleurig en decoratief.

Comfortabel meubilair met uitnodigende kussentjes

Een loungy sofa en een design tuintafel met dito stoelen doen iedereen watertanden, maar passen niet in ieders budget.
Met goedko(o)p(er) meubilair kan je eveneens een mooi en gezellig zithoekje maken in de tuin. Tegenwoordig gaan creatieve en handige harry’s vaak met palletten of steigerhout aan de slag om ze om te bouwen tot knus tuinmeubilair.
Ook op tweedehandssites tref je best wel wat leuke spullen aan die mits een opfrisbeurt garant staan voor jaren relax tuinplezier.
Warmkleurige kussentjes en fleecedekentjes of plaids kleden het geheel mooi aan en tillen het comfortgevoel nog meer op. Wil je rust en zen creëren, werk dan bij voorkeur rond één basiskleur voor alle elementen samen. Dat zorgt voor harmonie in je tuin en het doet hem meteen ook ruimer lijken.
Een ander trucje om een verruimend gevoel te creëren in een kleine tuin is de ruimte opdelen in compartimenten (een eetzone en een relaxzone bijvoorbeeld) en niveauverschillen maken.

Een boeiende tuinschutting

HD-tuin-gezellig-tulp-06-18.jpg
Een saaie tuinschutting in draad of hout kan je warm aankleden met (klim)planten, haagjes, lampionnen, hangmanden met kaarsen, een insectenhotel, andere decoratieve items of muurschilderingen. Op pinterest vind je talloze ideetjes onder de zoekterm ‘decorated garden fences’. Laat je inspireren en haal je knutsel-skills boven.

Een warm vuur

Vuur is een oerelement dat synoniem staat voor licht en warmte. Een buitenhaard of -kachel is natuurlijk de ideale uitrusing om op een veilige manier vuur te maken in de tuin, maar ook met een vuurkorf of -schaal kan je genieten van de warme gloed op een lange zomeravond. Hou wel rekening met de windrichting om de rook op afstand te houden.
Voor de kinderen is het puur amusement om marshmellows of worstjes te roosteren boven het smeulende hout. En zelfs zonder knetterend vuur is zo’n schaal of mand heel decoratief voor in de tuin.

Sfeervolle verlichting

HD-tuin-gezellig-verlichting-06-18.jpg
Heb je geen tuinverlichting, dan kan je lichtaccenten creëren met kaarsen in manden of stolpen, met fakkels of met een lampenguirlande. Sommige (led)lampen werken op zonlicht.
Hang ze op in bomen of aan de schutting, zet ze op tafeltjes of in open rekjes, rangeer ze langs het tuinpad... Drijvende kaarsjes op een waterpartij zijn ook zeer sfeervol.

Water in al zijn vormen

Het hoeft geen grote vijver te zijn, een kleine bak of schaal met waterplantjes is al voldoende om je tuin levendig te maken en waterdiertjes aan te trekken. Een fonteintje of een watervalletje zorgt voor een rustgevend effect. Het geluid van het kabbelende water koelt je hoofd af na een uitputtende werkdag.
Om zelf een plons te doen, is een zwembad of -vijver uiteraard de perfecte oplossing. Er zijn heel wat zelfbouwpakketten op de markt in allerlei maten en uitvoeringen.

Outside cooking

Buiten koken en eten zorgt altijd voor extra sfeer en gezelligheid. Zowel met een gewone barbecue als in een 'state of the art' buitenkeuken kan je aan outside cooking doen. Zorg ervoor dat je een koelkast in de buurt hebt om drankjes en ingrediënten fris te houden. Een bar in ‘the open’ is natuurlijk helemaal top.
Een mooi gedekte tafel met kleurrijke servetten en wat kaarsen en groen als decoratie maakt het plaatje helemaal af.

Van de vogeltjes en de bijtjes ....

Een vogelkastje, een voederplankje, een vogelbad, een insectenhotel, het zijn stuk voor stuk accessoires die leven brengen in je tuin. De populatie die ze aanlokken is mooi om naar te kijken en aangenaam om te beluisteren. Een zoemende bij of een fluitende vogel versterkt het zomerse gevoel alleen maar.

HD-tuin-gezellig-vogeltjes-06-18.jpg

Een coole eyecatcher

Een (minimalistische) tuinkabouter of een mooi beeld is een leuke optie. Windmolentjes of vlaggetjes vormen een speels element en brengen kleur. Met een hangmat creëer je meteen een vakantiegevoel, de wuivende palmen en de zee moet je er dan maar bij denken …. Ook een mooie boom kan een eyecatcher zijn en in de zomer vormt zijn bladerdek een natuurlijke parasol.

In plaats van een eyecatcher kan je ook een mysterieuze noot aanbrengen door een verborgen element in te planten zoals bijvoorbeeld een waterpartij tussen de struiken of een jacuzzi achter een haag.

Grenst je tuin aan een prachtig stukje natuur of een mooie skyline, hou de schutting dan voldoende laag om van het uitzicht te kunnen genieten. Gratis scenery die geen onderhoud vraagt, wat wil je nog meer!

Beschutting voor frisse momenten

Als je huis een terrasoverkapping heeft, is dat de ideale ruimte om op een frissere dag of avond van het buitenleven te genieten, zeker als je investeert in terrasverwarming. Je zit er beschut tegen druppels en wind en de stralingswarmte zorgt voor een confortabel gevoel.
Met een houten of metalen constructie die je met een wijnrank, kiwiplant of een andere klimplant laat begroeien, kan je zelf ook een overkapping ineensteken.

Bronnen: www.zimmo.be, https://www.ikwoonfijn.nl, www.woonschrift.nl, www.woonsinspiratie.nu

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram