Medische uitzonderingen op de mondmaskerplicht

unsplash_vrouw_mondmasker.jpg

nieuws

Sinds enkele maanden is het in België verplicht om een mondmasker te dragen. Deze verplichting geldt voor mensen boven de 12 jaar in druk bezochte publieke ruimtes. Toch kun je tijdens het boodschappen doen in de supermarkt of tijdens je museumbezoek iemand tegenkomen die geen mondmasker draagt. Hoewel het een rebelse mondkapweigeraar kan zijn, zal het in veel gevallen gaan om mensen die in het bezit zijn van een medisch attest.

In de Belgische regelgeving is namelijk ruimte om een vrijstelling aan te vragen voor het dragen van een mondmasker om medische redenen. Afhankelijk van de situatie van de patiënt, zal deze persoon in plaats daarvan een gelaatsmasker of helemaal geen masker hoeven te dragen. Een gelaatsmasker is een soort spatscherm dat geen direct contact maakt met je gezicht. Omdat er geen lijst is opgesteld van ziektes en aandoeningen die aangeeft of je in aanmerking komt voor een vrijstelling van de mondmaskerplicht, is de inschatting van de behandelend arts bepalend of je een medisch attest kunt krijgen.

Lees ook: Tips om je comfortabel te voelen met een mondmasker op

Aanvragen voor een medisch attest komen van patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Hierbij kun je denken aan longproblemen, gezichtsafwijkingen, angststoornissen, zenuwpijn aan het gezicht, evenwichtsproblemen en huidirritaties. Ook voor de gesprekspartner van doven en slechthorenden, die communiceren met behulp van liplezen, is het toegestaan om het masker tijdelijk af te zetten. Overigens moeten de bezitters van een medisch attest wel de zes gouden regels tegen corona, zoals bepaald door de Belgische overheid, naleven.

Onder artsen is er discussie over welke aandoeningen gelden als medische uitzondering op het dragen van een mondmasker. De meeste specialisten zijn van mening dat er maar heel weinig mensen zijn die gezondheidsproblemen zullen ervaren bij het dragen van een mondmasker. In de meeste gevallen zal het eerder hinderlijk zijn voor de patiënt, maar niet direct schadelijk voor de gezondheid. 

Daarnaast wegen de voordelen van een vrijstelling van de mondmaskerplicht niet altijd op tegen de nadelen. Hoewel het voor sommige mensen een verademing kan zijn om geen mondmasker te hoeven dragen, is het dragen van een mondmasker namelijk bewezen effectief tegen het verspreiden van virusdeeltjes. Bovendien kan het niet dragen van een masker leiden tot vervelende situaties, zoals opmerkingen van mensen op straat of discussies met winkeleigenaars of politieagenten. Het is daarom slim om eerst te bekijken of er een aanpassing van het mondmasker mogelijk is, voordat je een medisch attest aanvraagt. Gebruik maken van een hulpstukje, een andere stof of het minder strak dragen van het mondmasker kan voor sommige mensen al uitkomst bieden bij hun ongemak. 

Bronnen:

auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram