Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Knus in huis met kaarsjes, is dat wel een goed idee?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Op donkere winterdagen maken kaarsen het in huis extra gezellig, maar de voorbije jaren is er heel wat te doen geweest rond de gezondheid ervan. Want al die twinkelende lichtjes kunnen schadelijk zijn. Klopt dat echt of moeten we ons geen zorgen maken? We vroegen het aan toxicoloog en professor Jan Tytgat, verbonden aan de KU Leuven.

Volgens de expert klopt het dat kaarsen schadelijk kunnen zijn, maar geen paniek: een theelichtje en consorten maken ons niet ziek. “Op zich zijn kaarsen schadelijk. Als je ze aan steekt, ontstaat er een verbranding. Dat betekent dat er rook wordt geproduceerd. Die bestaat uit fijne, onopgeloste roetdeeltjes en gassen”, klinkt het.

Paraffine
Of een kaars echt giftig is of niet, hangt volgens Tytgat vooral af van het kaarsvet. “Veel commerciële kaarsen zijn samengesteld op basis van paraffine en kunnen stoffen bevatten die je beter niet inademt. Daarnaast speelt ook de temperatuur van het vlammetje een rol spelen. Bij sommige vlammetjes kan er een beetje koolmonoxide geproduceerd worden”, klinkt het.

Gezond verstand
Is het dan raadzaam om tijdens de feestdagen niet voor echte kaarsen te kiezen? “Met één (geur)kaars of zelfs een paar in huis zal je niets merken. Je wordt niet ziek. Het is gewoon zo dat binnenshuis kaarsen laten branden de lucht niet bepaald zuiverder maakt.” Tytgat adviseert om kaarsen met mate te gebruiken en te vertrouwen op gezond verstand. “Er zijn geen studies die aantonen dat kaarsjes branden gezondheidsproblemen geeft. Doe het uit voorzorg niet elke dag en steek er geen vijftig of honderd tegelijk aan in de living.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171204_03223692


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram