Kan melatonine ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus?

123-h-melatonine-form-04-21.jpg

nieuws

Volgens een studie van de Amerikaanse Cleveland Clinic die in november 2020 gepubliceerd werd in PLOS Biology zou het toedienen van melatonine een mogelijke behandeling kunnen zijn voor wie het coronavirus (sars-CoV-2) heeft opgelopen. Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat uit serotonine wordt geproduceerd en dat ons circadiaanse ritme regelt. Met andere woorden: het is het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de regeling van ons slaap-waakritme. Daarnaast is melatonine ook betrokken bij de afbraak van schadelijke stoffen in ons lichaam en heeft het een antivirale en ontstekingsremmende werking. 
Volgens deze studie zou melatonine gelinkt kunnen worden aan 'tot 30% minder kans om positief te testen op COVID-19', dat is de ziekte die veroorzaakt wordt door een besmetting met het coronavirus. De onderzoekers voegen er echter meteen aan toe dat verder onderzoek daaromtrent zich opdringt om definitieve conclusies te trekken en dat deze bevindingen ook geen uitnodiging zijn om zonder doktersvoorschrift melatonine te gaan innemen.  

Ook via tal van andere bronnen, zoals bijvoorbeeld de website melatonine.nu, worden deze resultaten aangekaart. Melatonine.nu stelt dat melatonine niet alleen als profylactisch geneesmiddel (preventief) kan worden ingezet, maar ook therapeutisch kan worden gebruikt bij mensen die COVID-19 al hebben ontwikkeld om de ernst van de ziekte zoveel mogelijk te beperken en de kans op longcomplicaties zo laag mogelijk te houden. 
De Artsenkrant bijvoorbeeld kopt dat melatonine de overlevingskansen van geïntubeerde patiënten verhoogt en verwijst ook naar een Braziliaanse studie die melding maakt van het gebruik van melatonine als inzet tegen COVID-19. 

Bronnen:

https://melatonine.nu/melatonine-bestrijdt-covid-19-3/
https://www.webmd.com/lung/news/20201111/melatonin-could-potentially-treat-covid-19

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram