Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis?

123-huish-poetsen-parket-09-18.jpg

nieuws Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken. Maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus? 

Met welke producten kan je harde oppervlakten schoonmaken?

Gewone zeep en water volstaan, je hoeft dus niet naar speciale schoonmaakproducten over te schakelen. Is een oppervlakte echt vuil? Dan kan je op die plaats een desinfecterend middel gebruiken, of een alcoholgel met minstens 70% alcohol. Draag dan wel handschoenen om je huid te beschermen, en zorg ook voor voldoende verluchting. Kies je voor bleekmiddel, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum van het product. Vervallen javel is niet geschikt als poetsmiddel tegen corona. Volg de gebruiksaanwijzing en hanteer de juiste dosering.

Met welke producten kan je zachte oppervlakten schoonmaken?

Ook hier volstaan zeep en water, of speciale producten die je anders gebruikt specifiek voor die oppervlakte. 

Hoe kan je elektronica en het scherm van je smartphone poetsen?

Voor touchscreens, toetsenborden, afstandsbedieningen en dergelijke kan je sprays, vochtige of reinigingsdoekjes gebruiken die minstens 70% alcohol bevatten. 

Hoe moet je kledij en lakens wassen om coronabesmetting te voorkomen?

Als je in contact gekomen bent met iemand die het coronavirus draagt, is het belangrijk om je kledij op de hoogst mogelijke temperatuur te wassen en het stuk nadien goed te laten drogen. Draag gerust wegwerphandschoenen om kledij van een besmette persoon in de wasmachine te steken en was je handen als je ze uittrekt. Vergeet eventueel ook kleerhangers niet te ontsmetten als je die gebruikt. Was van iemand die ziek is, hoeft echter niet apart gewassen te worden.

Lees ook: Coronavirus: Rode Kruis laat bloed van donoren testen

Bronnen:
https://www.cdc.gov
https://www.healthline.com

Lees ook: Wie meer wil bewegen tijdens de coronacrisis, kan voordelig een coach inschakelen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram