COVID-19: symptomen corona-infectie zijn afhankelijk van vaccinatiestatus

In dit artikel
COVID-19: symptomen corona-infectie zijn afhankelijk van vaccinatiestatus

dossier

Wat zijn de symptomen van corona? Het antwoord op die vraag is sinds de start van de pandemie wel al eens veranderd. Uit nieuw onderzoek blijkt dat je vaccinatiestatus niet alleen bepaalt hoe ziek je wordt, maar ook welke symptomen je ervaart. 

ZOE Health Study

De ZOE Health Study, waar topinstellingen als de Harvard T.H. Chan School of Public Health, King's College London en Stanford University School of Medicine hun schouders onder zetten, publiceerde onlangs een bijgewerkte lijst van de meest voorkomende coronasymptomen die zijn gemeld door de meer dan 4 miljoen gebruikers van de ZOE Covid Study-app. Die app houdt al sinds 2020 virussymptomen bij op basis van dagelijks door gebruikers ingevoerde gegevens. 

Meest voorkomende symptomen

Getty_corona_covid_test_2022.jpg

©Getty Images

Bij de studie werden drie groepen bestudeerd: mensen die de basisvaccinatie tegen het coronavirus hebben voltooid, mensen met één prik van een tweedosisvaccin ('gedeeltelijk gevaccineerd') en mensen die niet gevaccineerd zijn. De drie groepen noteerden vier dezelfde hoofdsymptomen, namelijk keelpijn, een loopneus, aanhoudende hoest en hoofdpijn, maar opvallend was dat de prevalentie van elk van deze symptomen per groep varieert. Bovendien duikt er in elke groep een ander, vijfde symptoom op, dat niet in het lijstje staat bij de andere groepen. Daaruit besluiten de onderzoekers dat de symptomen variëren naargelang je vaccinatiegraad.

Symptomen afhankelijk van vaccinatiestatus

Basisvaccinatie doorlopen:
1. Keelpijn
2. Loopneus
3. Verstopte neus
4. Aanhoudende hoest
5. Hoofdpijn

Gedeeltelijk gevaccineerd (1 van 2 basisvaccins):
1. Hoofdpijn
2. Loopneus
3. Keelpijn
4. Niezen
5. Aanhoudende hoest

Niet gevaccineerd:
1. Hoofdpijn
2. Keelpijn
3. Loopneus 
4. Koorts
5. Aanhoudende hoest

Mogelijke andere symptomen

Volgens de CDC, dat zijn de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie, zijn mogelijke andere coronasymptomen reukverlies, kortademigheid, vermoeidheid, lichaamspijn, misselijkheid/overgeven, diarree, buikpijn en "Covid-tenen". Reukverlies werd meer gemeld bij de deltavariant, terwijl keelpijn vaker voorkomt bij de mildere, meer besmettelijke Omikron-varianten.

Bronnen:
https://health-study.joinzoe.com
https://www.govtech.com
https://www.syracuse.com
https://www.ecdc.europa.eu 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram