Coronavirus: waar moet je op letten na vaccinatie

123-spuit-vacc-10-18.png

nieuws

Het vaccineren van de Belgische bevolking tegen het coronavirus is in volle gang. Dagelijks ontvangen vele duizenden landgenoten hun eerste of tweede prik. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten na je vaccinatie qua bijwerkingen? En zijn er dingen die je juist wel of niet moet doen na je inenting? Dit artikel bespreekt waar je op moet letten na je vaccinatie.


Bijwerkingen

Sommige mensen ervaren bijwerkingen na vaccinatie. Dit zijn tekenen dat je lichaam bescherming opbouwt tegen het virus. Bijwerkingen kunnen je dagelijkse activiteiten verstoren, maar ze zouden binnen enkele dagen moeten verdwijnen. Het vaccin zorgt er overigens niet voor dat je besmettelijk bent voor anderen.

De meest voorkomende bijwerkingen aan de bovenarm waarin je geprikt bent:
  • roodheid
  • zwelling
  • pijn
De meest voorkomende bijwerkingen in je lichaam:
Neem contact op met je huisarts:
  • als de klachten aan je bovenarm 24 uur na de prik erger worden.
  • als je bezorgd bent over de bijwerkingen of als deze niet verdwijnen binnen enkele dagen.
  • over het gebruik van medicatie tegen andere aandoeningen in de periode na de inenting. Meestal is er geen reden om andere medicatie te stoppen of te verminderen.
  • over het gebruik van medicatie om bijwerkingen te verlichten ná vaccinatie. Eenvoudige pijnstillers of anti-allergie medicatie kan meestal worden gebruikt. Het is niet aanbevolen om medicatie te gebruiken vóór vaccinatie met het doel om bijwerkingen te voorkomen.
Indien je na het verlaten van het vaccinatiecentrum vermoed dat je een ernstige allergische reactie hebt, bel dan onmiddellijk het noodnummer.

Andere vaccinaties

Het wordt aangeraden om minimaal 14 dagen te wachten na vaccinatie tegen het coronavirus voordat je een vaccin tegen een andere ziekte laat zetten. Zo kan worden bepaald door welk vaccin eventuele bijwerkingen worden veroorzaakt. Als je toch meerdere vaccins haalt binnen deze periode is het niet nodig om je opnieuw te laten vaccineren. Beide vaccins zijn geldig en je kunt gewoon het geplande vaccinatieschema volgen.

Coronaklachten na vaccinatie

Vaccinatie biedt geen gegarandeerde bescherming tegen het coronavirus. Na de eerste prik is de beschermingsgraad laag. Je afweersysteem heeft nog onvoldoende afweer tegen het virus opgebouwd. Pas twee weken na de tweede prik is de maximale beschermingsgraad van het vaccin bereikt. Ook dan is het niet zeker dat je beschermd bent tegen het coronavirus. De vaccins bieden bescherming voor 60-95% van de mensen.

Klachten in de eerste 2 dagen na vaccinatie zijn vaak bijwerkingen van het vaccin. Ervaar je de typische klachten van een coronabesmetting, zoals koorts, hoesten en/of plotseling verlies van geur en smaak? Of beginnen de klachten 2 dagen ná vaccinatie? Plan dan een coronatest in en volg de maatregelen die gelden bij een coronabesmetting. Het wordt aangeraden om pas 14 dagen na genezing een (tweede) vaccin te laten zetten. Als je de afspraak voor de tweede vaccinatie mist, is de eerste inenting nog altijd geldig. De tweede prik wordt dan op een later moment gezet. Overigens is bij vaccinatie met het Janssen-vaccin één prik voldoende.

Opvolging van de coronamaatregelen na vaccinatie

Als je volledig gevaccineerd bent, is er nog altijd een klein risico dat je ziek wordt van het coronavirus. Daarnaast is het niet zeker of vaccinatie ervoor zorgt dat je het virus niet kunt overdragen op andere mensen. Daarom is het van belang om de maatregelen ook na volledige vaccinatie te blijven opvolgen. Pas als 70 tot 80% van de mensen is gevaccineerd, is het virus controleerbaar. Op dit moment mag een gevaccineerd persoon niet méér dan een niet-gevaccineerd persoon mag. Iedereen moet zich aan dezelfde maatregelen houden. Mogelijk is in de toekomst wél een vaccinatiebewijs nodig om bepaalde activiteiten te mogen uitvoeren.

Bronnen:
https://www.cdc.gov/
https://www.vlaanderen.be/
https://www.rivm.nl/

auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram