Corona: wanneer is een zelftest bij een kind betrouwbaar?

dossier

Volwassenen vinden het al niet leuk om een PCR-test of zelftest te doen, maar kinderen zijn echt helemaal geen fan. Sommige ouders proberen de test dan ook op andere manieren uit te voeren, door het stokje in een gebruikte zakdoek te draaien bijvoorbeeld. Maar hoe betrouwbaar is dat? En wat met speeksel?

Risico op vals negatief

Hoewel er gevallen zijn waarbij zo’n test, die wordt uitgevoerd met snot dat in een zakdoek werd opgevangen, effectief een besmetting met het coronavirus detecteert, zijn er ook heel veel gevallen waarbij de test een negatief resultaat geeft. Hoogstwaarschijnlijk geven op die manier enkel stalen die zeer hoge concentraties van het virus bevatten een positief resultaat, de kans op vals negatief is dus reëel. “Op zich is het niet zo’n slecht idee om het op die manier te proberen, maar dan moet het wel professioneel gebeuren,” vertelt viroloog Stéphanie Haïm Boukobza in het Franse Femme Actuelle. In een steriele omgeving, bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Een test die wordt uitgevoerd met enkel het opgevangen slijm kan daarnaast ook een vals negatief resultaat geven, omdat het slijm in de neus de toegang tot het effectieve virus belemmert. Mogelijks bevat het slijm op zich dus niet genoeg virusdragend materiaal. Dat is ook de reden waarom in de instructies voor antigeentests staat dat je je neus moet snuiten voordat je de test uitvoert.

Een zelftest met speeksel

Ouders doen uiteraard wat ze kunnen om te voorkomen dat ze (soms zelfs voor de zoveelste keer) een stokje in de neus moeten steken, maar weet dus wel dat het risico op een vals negatief resultaat groot is. Laat je kind de test echt niet toe, geef dan de voorkeur aan speekseltests. Studies rond de speekseltests, waarbij je speeksel in een buisje opvangt, zijn volop aan de gang, maar een speekseltest zou wel gevoeliger zijn, en dus ook betrouwbaarder, dan een snelle antigeentest die wordt afgenomen door een zorgverlener.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind keelpijn heeft?
Lees ook: Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram