Corona: Hoe vermijd je besmetting tijdens het winkelen?

123straat-druk-winkelen-stress-stof-01-18.jpg

nieuws

Nu er in het hele land nieuwe, schijnbaar besmettelijkere varianten circuleren, benadrukken experten dat het belangrijk is om de geldende maatregelen te handhaven en je zo min mogelijk tussen de shoppende mensenmassa te begeven. Wil je toch veilig gaan winkelen, dan volg je het best deze adviezen.

Lees ook: Covid-19: wanneer loop je buitenshuis het grootste risico op besmetting?

Tips om veilig te winkelen

  • Als je naar de winkel wil gaan voor cadeaus of voor de solden, doe je dat het best zo snel mogelijk. Hoe vroeger je gaat, hoe kleiner de kans dat je in grote mensenmassa's terechtkomt. Ga indien mogelijk buiten de piekuren winkelen. Als je direct na de opening, vlak voor de sluiting of op werkdagen tijdens kantooruren gaat, zal je merken dat de winkels aanzienlijk leger zijn.
  • Shop liefst alleen om het aantal mensen in de winkel zo laag mogelijk te houden.
  • Beperk je tijd in de winkel. Hoe minder tijd je in de winkel doorbrengt, hoe kleiner de kans dat je iemand tegenkomt die het virus kan verspreiden, of dat je het virus zelf op iemand overbrengt.
  • Draag een masker. Een masker dat de mond, de kin en de neus bedekt, is verplicht in winkels en winkelcentra voor iedereen vanaf 6 jaar om de kans op besmetting te beperken.
  • Betaal elektronisch. Elektronische betalingen worden aangemoedigd, niet zozeer omdat cashgeld een risico op besmetting inhoudt, maar omdat je op die manier de socialeafstandsmaatregelen beter kan respecteren. De selfscan is op dit moment ook een goed idee, om het contact met andere mensen te beperken.
  • Shop online en laat de producten bij je thuis leveren. Aangezien je op die manier met minder mensen in contact komt, houdt een levering aan huis doorgaans minder risico in dan een bezoek aan de winkel.
  • Stel op voorhand je winkellijst samen, zodat je zo snel en efficiënt mogelijk kan shoppen. Op sommige winkelwebsites vind je een overzicht van de hele collectie. Je kan ook contact opnemen met de winkel om bepaalde artikelen voor jou te reserveren.
  • Als je de keuze hebt tussen buiten winkelen en binnen winkelen, kies dan voor het eerste. Zo minimaliseer je het risico op virusoverdracht. In de buitenlucht kunnen virusdeeltjes niet zo lang blijven hangen. Het is echter nog steeds van vitaal belang om je mondmasker te dragen en afstand te houden.

Lees ook: Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draagt?

Bronnen:
https://www.today.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram