Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie kan je leven redden

nieuws Iedereen wil zich op een veilige manier verwarmen, zonder het risico te lopen op koolstofmonoxide (CO)-vergiftiging. Daarom is het belangrijk dat je je stookinstallatie regelmatig laat controleren.

Uit een onderzoek van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) blijkt dat 80% van de Vlamingen op de hoogte is van de regelgeving en dat 78% zijn verplichtingen in verband met onderhoud van de stookinstallatie nakomt. Slechts enkele mensen laten hun toestel dus niet keuren of onderhouden, meestal omdat ze niet op de hoogte zijn van deze verplichtingen. Vooral in de leeftijdsklasse 18-34 is er nood aan een betere informatie over de regelgeving.

Ondanks deze resultaten is 22 % van de Vlaamse burger niet in orde voor de onderhoudsverplichting. Elk jaar sterven in België ongeveer 100 mensen door CO-vergiftiging en worden er meer dan 2000 in het ziekenhuis opgenomen na zulke koolstofmonoxide- vergiftiging. De meeste daarvan zijn jonger dan 30 jaar. De meeste ongevallen gebeuren in het weekend. De meeste koolstofmonoxydevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen.

Er zijn nog andere redenen om je stooktoestel goed te laten onderhouden. Zo verbruikt een goed afgestelde installatie aanzienlijk minder brandstof, niet onbelangrijk in tijden van hoge brandstofprijzen en schaarste. De installatie zal dan ook beduidend minder schadelijke stoffen uitstoten en dat is uiteraard beter voor het milieu. Tot slot zijn de kosten voor onderhoud voor 40% fiscaal aftrekbaar.

Meer informatie
www.lne.be/centraleverwarming : op deze website vind je meer informatie (o.a. een folder en brochure) en kan je op zoek gaan naar een erkende technicus in je buurt.

Lees ook: Opletten voor koolstofmonoxide-vergiftiging!


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram