Natuurlijke cosmetica niet per se veilig

123m-beauty-cosm-makeup-16-1.jpg

nieuws

Natuurlijke cosmetica zijn niet per se veiliger of effectiever dan ‘gewone’ producten. Sterker nog, in zogenaamde natuurlijke producten zitten nogal eens ingrediënten die een allergische reactie op kunnen roepen. Hiervoor waarschuwen dermatologen in JAMA Dermatology.

De verkoop van natuurlijke cosmetica is de laatste jaren flink gestegen. Dergelijke crèmes, make-up en noem maar op, worden aangeprezen als middelen die beter zouden zijn voor lijf en leden, omdat ze geen schadelijke, synthetische ingrediënten zouden bevatten. Op het internet zijn lijstjes te vinden met allerlei bestanddelen die schadelijk zouden zijn, en in veel conventionele middelen te vinden zijn. Daar staan nogal eens producten in die dermatologen juist aanraden, zoals vaseline. Ook conserveermiddelen zoals parabenen zijn vaak verdacht. Jammer, zeggen de dermatologen, want parabenen zijn ongeveer de minst allergene conserveermiddelen denkbaar. De beweringen dat dergelijke producten kankerverwekkend of hormoonverstorend zijn, zijn doorgaans niet wetenschappelijk bewezen.

Cosmetica die als natuurlijk worden aangeprezen, bevatten vaak botanische extracten die kunnen irriteren en een allergische reactie kunnen oproepen. Daarnaast wijzen ze erop dat veilige conserveermiddelen van groot belang zijn om infecties en complicaties te voorkomen. Ze verwijzen daarbij naar een casus uit de jaren zeventig, waarbij vrouwen ernstige oogafwijkingen (corneale ulcera) opliepen door Pseudomonas-besmette mascara. Bij drie van de vier betrokken merken was sprake van ondermaatse conserveermiddelen.

Bronnen:
jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/2751513
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/natuurlijke-cosmetica-niet-per-se-veilig.htm


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram