Hoesten en kortademig? Herken de symptomen van COPD

nieuws COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar niet de enige. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen door bv. meeroken, een erfelijke aandoening of fijn stof op het werk. In 9 op de 10 gevallen ontstaat COPD door jarenlang te roken.
COPD is een aandoening die heel geleidelijk, over meerdere jaren, ontstaat. In het begin heeft een COPD patiënt geen of nagenoeg geen klachten.

Net door het ontbreken van symptomen in het beginstadium van de ziekte, is het vroegtijdig opsporen van COPD moeilijk.
Nochtans laat een vroegtijdige diagnose toe snel in te grijpen op de symptomen die een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de COPD patiënt. Bovendien moet een COPD-patiënt onmiddellijk stoppen met roken. Hoe langer hij/zij blijft roken, hoe erger de onomkeerbare schade wordt.

Wat zijn de symptomen van COPD?

Vroegtijdige symptomen kunnen zijn:
• ochtendhoest;
• een piepende, zagende of brommende ademhaling bij het uitademen;
• het ophoesten van slijm;
• een verzwakt gevoel;
• gewichtsverlies.

Langzaam maar zekere toenemende kortademigheid
• Veel mensen met COPD hebben problemen om de trap op te gaan zonder te moeten stoppen om naar adem te happen.
• Kortademigheid kan het eerst optreden tijdens het werken in de tuin, tijdens het bergopwaarts lopen of, zelfs gewoon tijdens het thuis rondlopen.
• Mensen met COPD lopen meestal trager dan mensen van dezelfde leeftijd.
• Na verloop van jaren kan de kortademigheid regelmatiger voorkomen; meestal bij minder en minder inspanning.
Indien u een van deze klachten hebt, en zeker wanneer u rookt, moet u uw huisarts raadplegen. Met een eenvoudige ademtest, een zogenaamde spirometrie, kan de diagnose snel en pijnloos bevestigd worden. Het is belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld wordt om een verdere evolutie van de ziekte te kunnen voorkomen.

Meer info
www.copd.be/
www.spirometrie.be


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram