Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever

nieuws Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen die aan sommige cholesterolverlagende voedingsmiddelen worden toegevoegd, mogelijk een gunstig effect hebben op het voorkomen van leverziektes. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Veel patiënten met obesitas krijgen te maken met een leverontsteking. Uiteindelijk kan dat bij sommige mensen leiden tot levercirrose en zelfs tot een vroegtijdige dood. Met name een te hoog cholesterolgehalte speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de ziekte. Aangezien er in een vroeg stadium nauwelijks tot geen symptomen waar te nemen zijn, is het echter vaak moeilijk om de diagnose te stellen.

Zogeheten plantensterolen en -stanolen zijn stoffen die van nature voorkomen in onder andere noten en granen. Vanwege het cholesterolverlagende effect worden deze stoffen toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen. Plantensterolen en stanolen voorkomen de opname van cholesterol in het lichaam.

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers of plantensterolen en -stanolen in staat waren om ontstekingsfactoren voor de lever te verlagen in diermodellen en in menselijke cellen. De toevoeging van beide stoffen aan een ongezond en vetrijk dieet zorgde ervoor dat de aanwezigheid van ontstekingsfactoren nauwelijks waarneembaar was. Er was zelfs geen verschil met de groep die een gezond dieet kreeg. Dat terwijl de hoeveelheid ontstekingsfactoren aanzienlijk verhoogd bleek in een vetrijk dieet zonder toegevoegde sterolen en stanolen.
In een nieuwe studie bij mensen zal nu de beschermende werking van deze plantaardige stoffen op de lever bij mensen met obesitas worden onderzocht.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram