Minder zout eten verhoogt cholesterol

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Volgens onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen heeft beperking van de zoutinname mogelijk meer nadelen dan voordelen. Minder zout doet de bloeddruk weliswaar licht dalen – vooral dan bij mensen met een te hoge bloeddruk.

Maar het verhoogt anderzijds het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed, en het zorgt ervoor dat de nieren meer renine en het hormoon aldosteron gaan produceren, stoffen die in verband staan met hoge bloeddruk. Hierdoor zou de kans op hartziekten eerder toenemen dan afnemen. Bij mensen met een normale bloeddruk heeft het verminderen van de zoutconsumptie mogelijk meer nadelen dan voordelen, zo besluiten de onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden 160 eerdere onderzoeken onder ruim 40.000 mensen. De resultaten die werden gepubliceerd in het vakblad American Journal of Hypertension en the Cochrane Library journal, bevestigen wat eerder dit jaar ook al werd aangetoond door een groep onderzoekers van de KU Leuven.
Volgens critici worden de effecten van zout op de bloeddruk onderschat doordat het bij de onderzoeken vaak om korte perioden (hooguit een maand) ging en dat dit te kort is om lichaamsveranderingen op te merken. De gesignaleerde verhoging van het cholesterol ging daarenboven niet om het ‘slechte’ LDL-cholesterol.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram