Waarom beter geen vette vis tijdens chemotherapie?

123-vette-vis-sard-blik-09-15.jpg

nieuws Nederlandse oncologen raden vette vis af in de dagen rond chemotherapie met cisplatine. Een omega-3 vetzuur uit die vis zou de werking ervan verminderen. Hetzelfde team raadde al eerder visoliesupplementen af om dezelfde reden.

De Nederlandse studie is vooral gebaseerd op onderzoek bij muizen; degelijk onderzoek bij mensen ontbreekt vooralsnog. Maar er bestaan gelijkenissen tussen het metabolisme van muis en mens. Daarom raden de wetenschappers in afwachting van verder onderzoek de consumptie van vette vis bij chemotherapie met cisplatine voorlopig af. Het zou vooral belangrijk zijn enkele dagen voor tot enkele dagen na de toediening vette vis te vermijden. Tussen de chemokuren door, lijkt consumptie minder een probleem.

Vooral makreel en haring zouden de efficiëntie van de behandeling verminderen, veel meer dan bijvoorbeeld zalm. En visoliesupplementen worden helemaal afgeraden.

Andere wisselwerkingen met voeding
Ook fabrikanten van geneesmiddelen moeten soms waarschuwen voor wisselwerkingen met voeding. Een van de meest bekende voorbeelden is pompelmoes, dat zich niet laat combineren met verschillende geneesmiddelen, waaronder ook bepaalde kankerbehandelingen.
Lees dus steeds de bijsluiter.

Ook opletten met voedingssupplementen
Tot 80% van de mensen met kanker gebruiken voedingssupplementen. Toch zijn ze niet altijd onschuldig, maar patiënten zijn zich veelal niet bewust van mogelijke negatieve wisselwerking(en) met de kankerbehandeling(en). Het is daarom belangrijk ieder gebruik vooraf te overleggen met de behandelende arts.

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram