Chemotherapie tijdens zwangerschap beïnvloedt baby niet

nieuws Kinderen van vrouwen die chemotherapie kregen tijdens hun zwangerschap ontwikkelen zich net zo goed als kinderen van gezonde vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven gepubliceerd in het Britse medische vakblad The Lancet Oncology. Vrouwen met borst- of gynaecologische kankers kunnen tijdens hun zwangerschap dus gerust behandeld worden, althans vanaf het tweede trimester. De zwangerschap moet zeker niet voortijdig afgebroken worden en de chemotherapie moet ook niet uitgesteld worden.

In de studie werden 70 kinderen onderzocht waarvan de moeder tijdens het 2de en/of 3de zwangerschapstrimester (niet in het 1ste trimester) chemotherapie kreeg (meest frequent anthracyclines omwille van borstkanker).
De leeftijd van de geteste kinderen varieerde van 1,5 tot 18 jaar. Zij kregen een IQ test, er werd een hartfilmpje gemaakt en hun ouders moesten een vragenlijst invullen over hun gezondheid en ontwikkeling. Bij kinderen ouder dan 5 jaar wilden de onderzoekers onder meer weten hoe goed ze konden luisteren, praten en onthouden.

Uit de resultaten blijkt dat de cognitieve ontwikkeling van deze kinderen normaal is. Alleen te vroeg geboren kinderen scoren hierop lager. Volgens de onderzoekers geldt dit voor alle prematuren. Van de onderzochte kinderen werd tweederde te vroeg geboren: slechts 33% van de baby’s werd na de normale zwangerschapsperiode geboren.

Ook het gedrag, de gezondheid, de luistervaardigheden, de groei en de hartfunctie van de kinderen komt overeen met die van de rest van de bevolking.

Vervolgonderzoek bij meer kinderen moet uitwijzen of ze ook op langere termijn geen schadelijke gevolgen ondervinden van de behandeling tegen kanker.


Laatst bijgewerkt: oktober 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram