Pas bevallen mama toont in filmpje hoe moedermelk uit haar oksel komt

dossier

Op internet is een filmpje opgedoken van een pas bevallen vrouw die druppeltjes moedermelk afscheidt via haar oksel. Dat vraagt om een woordje uitleg.

We hebben allemaal een melklijst rechts en links, ook wel tepellijn genoemd, die loopt van de lies tot de oksel. Dat zie je op de foto hieronder (links). Bij dieren liggen de verschillende tepels op die lijn.


Heel soms verschijnt er een derde tepel op die melklijst (1%), meestal onder de borst, maar ook melkklieren kunnen op een andere plaats opduiken, onder de oksel bijvoorbeeld. Misschien heb je zelf wel al eens zo’n knobbeltje of bobbeltje opgemerkt? Niets om bezorgd over te zijn, die verdwijnen vanzelf weer na een paar weken.

Nu, in heel uitzonderlijke gevallen heeft de melkklier onder de oksel ook een ‘uitgang’, waardoor er druppeltjes melk vormen als je op de klier duwt, zoals bij deze mama. Dorien Daems, vroedvrouw en lactatiekundige, heeft het zelf maar 1 of 2 keer meegemaakt in haar 20-jarige carrière, maar benadrukt in het Radio 1-programma De Wereld van Vandaag dat vrouwen in zo’n situatie zeker niet moeten panikeren. “Het is uiteraard vervelend, maar na een paar weken zal die melkklier verdwijnen, als de melkproductie beter geregeld is.”

Bekijk het filmpje hier:

https://www.youtube.com/watch?v=3VwIaLCB0ws&feature=emb_logo

Bronnen:
https://radio1.be
https://www.vrt.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram