Sterk verhoogd risico op borstkanker na behandeling van ziekte van Hodgkin

nieuws Een nieuwe studie in het Deutsches Ärzteblatt International bevestigt dat meisjes die in in hun jeugd behandeld werden tegen de ziekte van Hodgkin een sterk verhoogd risico hebben om op latere leeftijd borstkanker te krijgen. De studie volgde bijna 600 meisjes gedurende gemiddeld 17 jaar die in hun jeugd bestraald waren voor de ziekte van Hodgkin. 19 percent daarvan kreeg in de loop van de dertig jaar na hun behandeling borstkanker ten gevolge van die behandeling. De onderzoekers adviseren om alle meisjes die behandeld zijn voor Hodgkin zeer nauwgezet op te volgen. Bij de bestraling moeten ook alle maatregelen genomen worden om het deel van het bovenlichaam dat blootgesteld wordt aan bestraling zo klein mogelijk te houden om het risico op borstkanker te beperken.

www.aerzteblatt.de/int/archive/article/152682/Breast-Cancer-in-Young-Women-After-Treatment-for-Hodgkin-s-Disease-During-Childhood-or-Adolescence-An-Observational-Study-With-up-to-33-Year-Follow-up


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram