Sterk verhoogd risico op borstkanker na behandeling van ziekte van Hodgkin

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een nieuwe studie in het Deutsches Ärzteblatt International bevestigt dat meisjes die in in hun jeugd behandeld werden tegen de ziekte van Hodgkin een sterk verhoogd risico hebben om op latere leeftijd borstkanker te krijgen. De studie volgde bijna 600 meisjes gedurende gemiddeld 17 jaar die in hun jeugd bestraald waren voor de ziekte van Hodgkin. 19 percent daarvan kreeg in de loop van de dertig jaar na hun behandeling borstkanker ten gevolge van die behandeling. De onderzoekers adviseren om alle meisjes die behandeld zijn voor Hodgkin zeer nauwgezet op te volgen. Bij de bestraling moeten ook alle maatregelen genomen worden om het deel van het bovenlichaam dat blootgesteld wordt aan bestraling zo klein mogelijk te houden om het risico op borstkanker te beperken.

www.aerzteblatt.de/int/archive/article/152682/Breast-Cancer-in-Young-Women-After-Treatment-for-Hodgkin-s-Disease-During-Childhood-or-Adolescence-An-Observational-Study-With-up-to-33-Year-Follow-up
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram