Risicofactoren borstkanker lager door dieet én lichaamsbeweging

nieuws Vrouwen die afvallen door een combinatie van lichaamsbeweging én minder eten, verlagen het risico op borstkanker meer dan vrouwen die evenveel gewicht verliezen met alleen een dieet. Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht bij vrouwen die de menopauze achter de rug hadden.

Aan het onderzoek, de SHAPE-2-studie, deden 243 gezonde vrouwen van 50 tot 69 jaar met overgewicht mee. Daarvan volgden 97 vrouwen zestien weken lang een energiearm dieet. 98 anderen deden die periode mee aan een intensief beweegprogramma van vier uur sport per week en combineerden dat met een minder streng dieet. Het doel voor deze groepen was om vijf tot zes kilogram lichaamsgewicht te verliezen. De overige vrouwen vormden een controlegroep die geen poging deden om af te vallen. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de concentratie geslachtshormonen, zoals oestrogenen en testosteron. Een hoge concentratie van deze hormonen hangt namelijk samen met een grotere kans op het krijgen van borstkanker.

De deelnemende vrouwen verloren gemiddeld 4,9 kilo door alleen dieet, en gemiddeld 5,5 kilo door de combinatie met lichaamsbeweging; dat is zes tot zeven procent van hun startgewicht. De gewichtsafname leidde bij alle vrouwen tot gunstige veranderingen in de concentratie van geslachtshormonen. Bij de vrouwen die sportten daalde de concentratie van enkele hormonen, waaronder testosteron, echter sterker dan bij de vrouwen die alleen een dieet volgden. Ook de hoeveelheid vet in het lichaam nam meer af bij vrouwen in de sportgroep, de spiermassa bleef behouden en deze vrouwen voelden zich fitter. Het gunstige effect op de geslachtshormonen is vooral toe te schrijven aan de sterkere afname van de hoeveelheid lichaamsvet, concludeert de onderzoekster.

De onderzoekers adviseren vrouwen die na de menopauze kampen met overgewicht om gewicht te verliezen door met name te sporten en dit te combineren met een klein dieet.

De onderzoekers berekenden ook dat een kwart van het totaal aantal gevallen van borstkanker in Nederland bij vrouwen na de menopauze toe te schrijven is aan leefstijl. Naast overgewicht en te weinig lichaamsbeweging zijn roken, alcoholgebruik en weinig vezels eten ook risicofactoren voor postmenopauzale borstkanker.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram