Oorzakelijk verband tussen hormoonvervangende therapie na menopauze en borstkanker in vraag gesteld

nieuws Tien jaar geleden ontstond er nogal wat opschudding naar aanleiding van enkele onderzoeken waaruit bleek dat vrouwen die na de menopauze een hormoonvervangende therapie kregen, een verhoogde kans op borstkanker hadden.

In een nieuwe analyse van die oorspronkelijke studies gepubliceerd in Journal of Family Planning and Reproductive Health Care, komen onderzoekers van verschillende Britse en Zuid-Afrikaanse universiteiten tot het besluit dat die studies niet toelaten om een oorzakelijk verband te leggen tussen hormoonvervangende therapie en borstkanker.

Volgens de wetenschappers vertonen de studies een aantal methodologische gebreken en kunnen ze, door het type onderzoek dat gebeurde, geen uitspraak doen of er al dan niet een oorzakelijk verband bestaat. Anderzijds heeft onderzoek aangetoond dat hormoonvervangende therapie met alleen oestrogenen alleszins geen effect heeft op het ontstaan van borstkanker.

bron: Journal of Family Planning and Reproductive Health Care 2011;37 DOI: 1136/jfprhc-2011-100229.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram