Daalt het risico op borstkanker door te vermageren?

123-vr-logo-bortskanker-roze-1-01-19.png

nieuws

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het risico op borstkanker hoger ligt bij vrouwen met overgewicht of obesitas. Dit kan zijn omdat zij meer oestrogenen produceren dan vrouwen met een gezond gewicht. Die oestrogenen kunnen ervoor zorgen dat de borstcellen groeien, wat kan leiden tot borstkanker als die groei oncontroleerbaar is. 

Betekent dat dan ook dat vrouwen die vermageren een lager risico hebben op het ontwikkelen van borstkanker?

Om op die vraag een antwoord te vinden, verzamelden onderzoekers de gegevens van tien grote cohortstudies met vrouwen ouder dan 50 jaar. Gedurende de opvolging moesten de vrouwen minstens driemaal hun gewicht opgeven en registreerden ze het voorkomen van borstkanker. In totaal waren er 180.885 vrouwen en 6.930 borstkankers. 

De onderzoekers verdeelden de vrouwen in verschillende groepen naargelang de evolutie van het lichaamsgewicht gedurende de opvolging. De onderzoekers hielden eveneens rekening met mogelijk storende factoren zoals fysieke activiteit en het gebruik van hormonale preparaten. 

In vergelijking met vrouwen die een stabiel gewicht behielden, daalde het risico op borstkanker met 13% wanneer ze 2 tot 4,5 kg vermagerden. Bij een vermagering van 4,5 tot 9 kg was dat 16% en wanneer ze meer dan van 9 kg verloren, verminderde het zelfs met 26%. De daling van het risico op borstkanker was vooral aanwezig bij vrouwen die aan de start van de studie leden aan overgewicht of obesitas. 

De onderzoekers besluiten dat gewichtsverlies een belangrijke maatregel kan zijn om het risico op borstkanker te doen dalen.

Deze studie laat een duidelijke daling van het risico op borstkanker zien na vermageren, maar we zijn niet zeker dat dit komt door te vermageren. Het kan zijn dat vrouwen die afvallen gezondere eet-en leefgewoonten aannemen, wat het resultaat geheel of gedeeltelijk kan verklaren. 

Laatst bijgewerkt: januari 2020
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram