Borstkankerrisico wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd

nieuws Het risico op borstkanker wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd en zorgt voor onnodige onrust bij veel vrouwen, zo stellen onderzoekers van het Public Health Institute's California Cancer Registry in Sacramento.
Wanneer men zegt dat een vrouw 1 kans op 9 of op 12 heeft om borstkanker te krijgen, dan gaat het om het risico dat een pasgeborene in de loop van haar leven loopt. Maar hoe relevant is dit voor een volwassen vrouw? Het borstkankerrisico is immers niet voor alle vrouwen en voor alle leeftijden gelijk.
Volgens de onderzoekers is het daarom beter om het borstkankerrisico uit te drukken in functie van de leeftijd van de vrouw. Zo zou een vrouw van 30 een risico van 2% (1 kans op 50) hebben om in de komende 20 jaar met borstkanker te worden geconfronteerd. Bij een vrouw van 40 schommelt het risico rond 4,5% (1 op 20). Een blanke vrouw van 50 heeft een risico om in de komende 5 tot 20 jaar een invasieve borstkanker te krijgen van 6,6% (1 op 15).
Het reële risico om borstkanker te krijgen in de komende 10 à 20 jaar ligt op basis van deze cijfers dus veel lager dan wat veel vrouwen misschien denken op basis van het 'levenslange' risico waarover meestal wordt gesproken. Dit is geen reden om minder belang te hechten aan preventieve acties zoals een regelmatige mammografie, maar het kan volgens de onderzoekers wel onnodige onrust wegnemen.

Bron: American Journal of Preventative Medicine 2001, p. 20.

Lees ook: Mammografie: voortijdige opsporing van borstkanker


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram